Konferencija za medije
93

Ćudić: Dodik niti jedan dio BiH neće uvesti u EU; Forto: Prestanimo kočiti sami sebe

A. Ku.
Press konferencija Naše stranke (Foto: I. L./Klix.ba)
Press konferencija Naše stranke (Foto: I. L./Klix.ba)
U Sarajevu je danas održana konferencija za medije Naše stranke o evropskom putu i aktuelnoj političkoj situaciji.

Medijima su se obratili predsjednik stranke i državni ministar Edin Forto, državna zastuonica Sabina Ćudić i zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Duška Jurišić.

Ćudić je u svom obraćanju ukazala na to šta Evropa nije te je istakla šta ona predstavlja.

"Evropa nije napad na neistomišljenike. Evropa nije gašenje javnih RTV servisa, Evropa nije konflikt i netoleracnija, ali jeste provratak za pregovarački stol", kazala je Ćudić.

Antidemokratski zakoni

Duška Jurišić je kazala da sa ovakvim Krivičnim zakonikom u entitetu Republika Srpska (RS) ne možemo u EU.

"Samo u prva tri mjeseca nakon usvajanja izmjena i dopuna Krivičnog zakonika u javna tužilaštva u RS-u je došlo 45 krivičnih prijava, od toga 32 protiv građana. Potpuno je neprihvatljivo da sutra u bilo koju od vaših redakcija dođe policija koja će za razliku od 2014. godine, kada je MUP RS-a zajedno sa Kantonalnom policijom upao u redakciju Klix portala, to urade legalno", rekla je Jurišić.

Dodala je da je ovaj zakon daleko od evropskih vrijednosti, ujedno kao i zakon o nevladinim organizacijama.

Podsjetila je na napade na povratnike u RS-u te je navela da se u tom entitetu za klevetu krivično goni Munira Subašić, ali ne i načelnik Srebrenice Mladen Grujičić koji otvoreno prijeti novinaru Marinku Sekuliću.

Za gnusne prijetnje Grujičić nije čak ni pozvan u policiju na saslušanje.

Dodala je da je mnogo toga na pravosudnim organima i da su ranjive kategorije, u koje spadaju i žene te je podsjetila da ništa nije promijenjeno od ubistva Nizame Hećimović prošle godine.

Govoreći o javnom servisu, pozvala je na odgovornost SNSD i HDZ, i stranke Trojke. Kazala je da prikupljanje RTV takse mora biti na nivou BiH te se taksa iz RS-a mora uplaćivati na jednistven račun.

"Samoodrživost javnih RTV servisa jedan je od uslova u segmentu ljudskih prava za EU integracije", podsjetila.

Plan reformi

Edin Forto je na početku obraćanja rekao da je 9. maj dan kad slavimo Evropu i perspektivu BiH prema Evropi. Kazao je da je danas najbolji dan sa se sjetimo koje prepreke sami pred sebe stavljamo da bi ušli u EU.

"Građani BiH duboko vjeruju, ovo znam pouzdano, da Evropa nije nefer prema BiH", rekao je.

Dodao je da regija, za razliku od BiH, vrijedno radi na putu za EU.

"Naša stranka od partnera traži da prestanemo sa politikanstvom i da usvojimo desetine zakona za ulazak u EU", rekao je i dodao da je potrebno potpisati plan reformi.

Međutim, stava je, da taj potpis ne treba biti deklarativan i samo kako bi se ostvarila prava na novčana sredstva iz EU.

"Moramo prestati kočiti sami sebe", rekao je Forto.

Zastupnik Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Predrag Kojović rekao je danas da razgovor na državnom nivou nema alternativu.

"Mislim da postoji potreba za sastanak državne koalicije makar da imamo potvrdu da nema svrhe održavati buduće sastanke. Postoji komunikacija koja bi mogla rezultirati sastankom", rekao je Kojović.

Istakao je da je potreban politički dogovor oko državnog budžeta.

"Da vidimo da li ima svrhe razgovarati s partnerima na državnom nivou o evorpskom putu, jako puno smo uložili za otvaranje pregovora, sljedeći korak treba nam datum, necemo ga dobiti bez Zakona o sudovima i još nekim zakonima", kazao je Kojović.

S druge strane Sabina Ćudić rekla je da se predsjednik SNSD-a Milorad Dodik pretvara da slavi Dan pobjede nad fašizmom, jer istovremeno negira genocid.

"Sasvim je sigurno da Dodik niti jedan dio BiH neće uvesti u EU, jer njegove vrijednosti nisu kompatibilne sa EU. Jasno je da politika koju vodi SNSD, sa tom politikom se ne može ući u EU. Sve što je državna vlast postigla postignuto je uprkos Miloradu Dodiku, a ne zbog njega", rekla je Ćudić.