BiH
0

Sindikat policije FBiH: Nove sindikalne organizacije daju nerealna obećanja

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Unija samostalnih sindikata policije FBiH (USPFBiH) oglasila se povodom najavljenih protesta policajaca ispred zgrade Vlade FBiH.

U saopćenju ističu kako USPFBiH predstavlja reprezentativni sindikat za područje djelatnosti poslova javnog reda i sigurnosti na teritoriji FBiH, te da im je reprezentativnost utvrđena rješenjem Federalnog ministarstva rada i socijalne politike od 11.08.2016. godine. USPFBiH broji 3.500 članova iz šest samostalnih sindikalnih organizacija: Sindikata policije Kantona Sarajevo, Sindikata policije u Hercegovačko-neretvanskom Kantonu - Mostar, Sindikata policije Unsko-sanskog Kantona - Bihać, Sindikata policijskih službenika Kantona SBK/KSB – Travnik, Sindikata djelatnika MUP-a Posavskog kantona – Orašje i Sindikata službenika sudske policije u Federaciji BiH.

"Ista je članica Saveza samostalnih sindikata BiH i Vijeća evropskih policijskih sindikata kao najznačajnije policijske sindikalne organizacije u Evropi koja broji 350.000 članova, iz čega slijedi da su netačni navodi pojedinih novoformiranih sindikalnih policijskih organizacija koje se predstavljaju kao 'ekskluzivni' zaštitnici prava policajaca, a koji u toj zaštiti djeluju stihijski, sa evidentno pogrešnim pristupom rješavanju problema policijske populacije, te bombastičnim izjavama i nerealnim obećanjima članstvu pokušavaju skrenuti pažnju javnosti na prevashodno svoju ličnost.

Unija samostalnih sindikata policije Federacije Bosne i Hercegovine će kao i dosad uvijek aktivno raditi na zaštiti prava iz radnog odnosa svojih članova ali i svih ostalih uposlenika organa unutrašnjih poslova, kako kroz učestvovanje u kreiranju zakonske regulative tako i neposrednim djelovanjem kod poslodavaca na svim nivoima vlasti, ali će isti rad uvijek biti zasnovan na realnim i objektivnim osnovama bez namjera da se dezinformiše članstvo ali i šira BH javnost", saopćeno je iz USPFBiH.