BiH
69

Policajci u FBiH najavljuju proteste ispred zgrade Vlade FBiH

Piše: E. M.
Sa sastanka u Zenici (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sa sastanka u Zenici (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Savez Sindikata policije i uposlenika u ministarstvima unutrašnjih poslova u Federaciji Bosne i Hercegovine krenuo je u organizaciju protestnog okupljanja pred zgradom Vlade FBiH nakon što im se niko nije obratio povodom donošenja jedinstvenog granskog kolektivnog ugovora za sve uposlene u MUP-ovima u FBiH.

Sindikat policije i uposlenika MUP-ova FBiH prije mjesec dana u Zenici je održao sastanak na kojem su izneseni zahtjevi te dat rok Vladi FBiH za njihovo usvajanje. Na tom sastanku istaknuto je da se traži granski kolektivni ugovor za sve uposlene u ministarstvima unutrašnjih poslova u Federaciji BiH te da se pokrene inicijativa za otvaranje dijaloga između ovog Sindikata, Vlade Federacije BiH i svih kantonalnih vlada o izjednačavanju plata svih uposlenika u ministarstvima unutrašnjih poslova na nivou Federacije BiH.

U razgovoru za Klix.ba predsjednik Sindikata MUP-a ZDK Almir Salkičević je kazao kako su krenule pripreme za organizaciju protestnog okupljanja pred zgradom Vlade FBiH.

"S obzirom na to da je rok prošao, dogovorili smo da održimo proteste u tehničkom mandatu, jer je potrebno sve organizovati i naš rok za organizaciju protesta je najkasnije 10. decembar. Tačan datum ćemo imati narednih dana dok dobijemo spiskove i izvršimo prijavu protestnog okupljanja, a ako odgovore do tada, počet ćemo pregovore o našim zahtjevima", izjavio je Salkičević za Klix.ba.

Ukoliko ih predstavnici Vlade FBiH pozovu na pregovore, a zavisno od njihovog ishoda, policajci će razmotriti odluku o protestnom okupljanju pred zgradom Vlade FBiH.

Prihvatanjem ranijih prijedloga uklonila bi se diskriminacija u platama policijskih službenika te državnih službenika i namještenika, kako je navedeno u presudama Ustavnog suda Federacije BiH.

Tokom ranijih pregovora, Savez sindikata policije i uposlenika u ministarstvima unutrašnjih poslova u Federaciji BiH od Vlade Federacije BiH, iz njima nepoznatih i neobjašnjivih razloga, nije prihvaćen kao pregovarač prilikom donošenja granskog kolektivnog ugovora kojim se pored ostalog regulišu plate i naknade uposlenika u MUP-u, iako kao Sindikat posjeduje rješenje o reprezentativnosti na teritoriji Federacije BiH.