BiH
101

Policajci u FBiH prijete štrajkom i protestima ako im ne budu izjednačene plate

Piše: E. M.
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Savez Sindikata policije i uposlenika u ministarstvima unutrašnjih poslova u Federaciji Bosne i Hercegovine danas je u Zenici organizovao konferenciju za novinare kako bi informisali javnost o neprihvatanju inicijative o donošenju jedinstvenog granskog kolektivnog ugovora za sve uposlene u MUP-ovima u FBiH.

Ranija inicijativa Saveza Sindikata policije i uposlenika u Ministarstvima unutrašnjih poslova u Federaciji BiH o donošenju jedinstvenog granskog kolektivnog ugovora za sve uposlene u ministarstvima unutrašnjih poslova u Federaciji BiH, kao ni inicijativa za otvaranje dijaloga između ovog Sindikata, Vlade Federacije BiH i svih kantonalnih vlada o izjednačavanju plata svih uposlenika u ministarstvima unutrašnjih poslova na nivou Federacije BiH nije prihvaćena, što predstavnici sindikata smatraju neprihvatljivim.

Prema onome što oni kažu, prihvatanjem ranijih prijedloga uklonila bi se diskriminacija u platama policijskih službenika te državnih službenika i namještenika, kako je navedeno u presudama Ustavnog suda Federacije BiH.

S tim u vezi Savez Sindikata policije i uposlenika u MUP-ovima u Federaciji BiH donijeli su zaključak da organizuju proteste ako ne budu ispunjeni njihovi zahtjevi.

"Ukoliko ni nakon objave ovog apela u medijima ne bude otvoren dijalog između Vlade FBiH i Saveza Sindikata policije i uposlenika u ministarstvima unutrašnjih poslova u FBiH, ovaj Sindikat će biti prinuđen da na drugi način ostvaruje svoja prava pa i organizovanjem javnog okupljanja i štrajka svih uposlenika u ministarstvima unutrašnjih poslova na teritoriji Federacije, tačnije u sedam kantonalnih sindikata MUP-ova članova ovog Saveza", poručili su iz Saveza sindikata policije i uposlenika MUP-ova u FBiH.

Savez sindikata policije i uposlenika u ministarstvima unutrašnjih poslova u Federaciji BiH od Vlade Federacije BiH, iz njima nepoznatih i neobjašnjivih razloga, nije prihvaćen kao pregovarač prilikom donošenja granskog kolektivnog ugovora kojim se pored ostalog regulišu plate i naknade uposlenika u MUP-u, iako kao Sindikat posjeduje rješenje o reprezentativnosti na teritoriji Federacije BiH.

"Isto tako nije prihvaćena inicijativa ovog Sindikata o otvaranju socijalnog dijaloga koji je zatražen pismenim putem pa je neobjašnjivo da se Vlada Federacije nije udostojila pismeno odgovoriti na akte Sindikata, već je zadužila nekoga od savjetnika da ovaj Sindikat obavijesti putem telefona da ih ne prihvataju kao pregovarače", dodaju iz Sindikata.

Almir Salkičević, predsjednik Sindikata MUP-a ZDK, kazao je kako u ovom Savezu nisu MUP KS i FUP koji imaju odlična primanja u nivou sa drugim ministarstvima unutrašnjih poslova na nivou Federacije BiH.

Vladi Federacije BiH dali su mjesec dana roka da krenu sa pregovorima, u suprotnom će napraviti proteste pred zgradom Vlade Federacije BiH.