BiH
605

Policajci najavili proteste 1. decembra ispred zgrade Vlade FBiH

Piše: El. B.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Saveza sindikata policije i svih uposlenika MUP-a na jučer održanom sastanku Upravnog odbora na Kupresu donio je odluku o organiziranju protesta 1. decembra u 11:55 h ispred zgrade Vlade FBiH, jer Vlada nije ispoštovala njihove zahtjeve.

UO Saveza sindikata policije i svih uposlenika MUP-a ima tri zahtjeva na koje se, kažu, Vlada FBiH u potpunosti oglušila.

Prvi zahtjev je da budu prihvaćeni kao pregovarači prilikom donošenja granskog kolektivnog ugovora koji regulira plaće i druge materijalne naknade policijskih službenika i državnih službenika i namještenika uposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

"Radi se o kolektivnom ugovoru koji se odnosi na organe uprave i sudske vlasti, a kojem pripadaju i policijski službenici i državni službenici i namještenici MUP-a", kaže Almir Salkičević, predsjednik UO Saveza sindikata policije.

Drugi zahtjev je inicijativa ovog sindikata da uđu u pregovore o donošenju jedinstvenog kolektivnog ugovora za sve zaposlene u MUP-u FBiH, čime bi se stvorile pretpostavke da svim uposlenicima MUP-a budu jednake materijalne naknade na nivou kantona i Federacije.

Treći zahtjev je izjednačavanje plaća svih policijskih službenika u kantonalnim ministarstvima sa plaćama zaposlenih na nivou Federacije.

Savez sindikata policije i svih uposlenika MUP-a okuplja policajce iz sedam kantona.

Salkičević naglašava da su jedini sindikat koji ima reprezentativnost na nivou Federacije, ali da Vlada FBiH pregovara sa Unijom policajaca koja okuplja policajce iz Kantona Sarajevo i Orašja.

"Vjerovatno će nam premijer FBiH opet reći da nije naš poslodavac, da su naši poslodavci kantoni i da ne možemo ništa tražiti od njih. Međutim, mi od njih tražimo ono što su oni dužni uraditi, a to je pozvati nas kao reprezentativan sindikat da pregovaramo o granskom kolektivnom ugovoru", rekao je Salkičević.

Ovo će biti njihovo prvo protestno okupljanje, a očekuju dolazak 1.000 policajaca.