Saznaje Klix.ba
415

SDA nadomak vlasti u Tuzli: Već su zakazali smjenu vlade, nedostaju im samo dvije ruke

A. K.
Smjenu vlasti predvodi SDA (Foto: D. Z./Klix.ba)
Smjenu vlasti predvodi SDA (Foto: D. Z./Klix.ba)
Opozicione stranke u Tuzlanskom kantonu prikupile su 16 potpisa na osnovu kojih su uputile inicijativu za sazivanje vanredne sjednice kantonalne Skupštine. Tom prilikom će zatražiti smjenu aktuelnog saziva vlade, na čijem čelu se nalazi premijer Kadrija Hodžić.

Kako je za Klix.ba potvrđeno iz više izvora, opoziciona Stranka demokratske akcije (SDA) u proteklim danima aktivno je radila na "pronalasku dvije neophodne ruke", koje bi manjini omogućile obaranje trenutnog saziva vlade.

Konkretna imena dvaju osoba, koje bi se iz aktuelne vlasti mogle naći u novoj većini, još uvijek nisu poznata, ali je riječ o takozvanim "preletačima" koji su spremni na to.

Tragom toga, danas je 16 zastupnika iz SDA, Demokratske fronte (DF), Socijaldemokrata BiH (SDBiH) i Stranke za BiH (SBiH) stavilo svoje potpise na zahtjev kojim traže sazivanje vanredne sjednice Skupštine TK, na kojoj će pokrenuti proces smjene vlade, odnosno aktuelnih ministara i premijera Kadrije Hodžića.

Zahtjev je danas u poslijepodnevnim satima upućen na protokol Skupštine TK, a predsjednik tog zakonodavnog tijela Slađan Ilić iz SDP-a ubrzo je odgovorio.

Kako nam je potvrđeno, on je sjednicu zakazao za ponedjeljak, 14. februara 2022. godine u 10 sati, a dnevni red će biti predložen na samoj sjednici.

O konceptu formiranja nove vlade, kako nam je potvrđeno, aktuelna opozicija još uvijek nije govorila.

Da bi se smijenila aktuelna vlast, koju pored SDP-a čine Pokret demokratske akcije (PDA), Savez za bolju budućnost (SBB) i Naša stranka (NS), uz nezavisnog zastupnika Smaju Mandžića, potrebno je ukupno 18 ruku.

Političke turbulencije u Tuzlanskom kantonu nastupile su nakon što su Sjedinjene Američke Države uvele sankcije sada već bivšem lideru PDA Mirsadu Kukiću. Njegova ostavka na mjestu predsjednika stranke bila je uslov SBB-a i Naše stranke za ostanak u vlasti, čemu je Kukić i udovoljio.

Međutim, iako je Kukić učinio traženo za stabilnost vlade, stvari se nisu okrenule ka boljem, jer su previranja unutar većine i dalje nastavljena.