Reakcija SDA
340

Obuća: Danas je Konaković 50 minuta javnost ubjeđivao da nije kriv, a još nije ni inkriminisan

A. L.
Potpredsjednica SDA Aida Obuća osvrnula se na današnje obraćanje ministra vanjskih poslova Elmedina Konakovića kazavši kako je javnost prvi put imala priliku vidjeti više od 50 minuta javnog ubjeđivanja Konakovića da nije kriv u procesu u kojem još nije ni inkriminisan.
"U toj eklatantnoj zloupotrebi položaja mogli smo vidjeti da bez obzira što sud nedvosmisleno utvrdi da postoji opravdana sumnja da je ministrov kum 'prao' novac za jedan od najvećih narko kartela, takva klasifikacija postane neistina ako se sa njom ne slaže ministar vanjskih poslova. Jednako i prihvaćeni dokazi prestaju biti validni jer nisu prvo dobili verifikaciju istog ministra", kazala je Obuća.

Smatra da press konferenciju nije trebao održati u državnoj instituciji "jer se on kao predsjednik vladajuće političke stranke dovodi u kontekst sa organizovanim kriminalom".

"Po njegovom 'pravnom' tumačenju čak i moguća inkriminacija postaje napad na državu i instituciju ako je riječ o ministru vanjskih poslova. Naravno potpuno zanemarujući, zbog ličnih motiva, činjenicu da takvim ponašanjem legitimizira svaki poklik Milorada Dodika da je proces protiv njega napad na srpski narod", kazala je.

Prisjetila se sprovođenja nekadašnjeg gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skake u Tužilaštvo.

"Bez obzira što se sam predao Tužilaštvu, sprovođen je sa dugim cijevima. Samo Abdulah Skaka nije prijatelj ministra vanjskih poslova, već unuk Mladih muslimana, i njegova porodica nema pravo na strah", dodaje.

Također zamjera Konakoviću što, kako tvrdi, poziva medije da više ili isključivo iznose stavove advokata odbrane.

"Naravno, takav poziv nije došao kada je žrtva pravosudne harange bio Fadil Novalić ili na kraju dokazano nevine, a za ministra 'režimske ubice'. Ni ti ljudi nisu prijatelji uvaženog ministra i samoprozvanog lidera naroda i djelitelja pravde, te nemaju pravo da se njihov glas čuje. Pored svega navedenog saopštenje EUROPOL-a i DEA nije tačno, jer naš ministar jasno kaže da oni nisu bili tu", kazala je.

Ironično tvrdi za Konakovića da je stručnjak za sigurnost pa kaže da je dobro upoznat sa procedurama EUROPOL-a i DEA-e i da "samo on, a ne američka administracija može odrediti da li su te agencije aktivne i u kojoj mjeri."

"Kada bi uzeli u obzir činjenice da je prečasni i prepošteni autor izvještaja Komisije za sigurnost Skupštine Kantona Sarajevo Nermin Šehović postao kriminalac a da 'naredbe' ponovno izdaju 'Izetbegovići' i kojekakvi policajci i tužioci 'neprijatelji' vladajućeg režima, ovaj slučaj bi bio predmet izučavanja. Kako zbog svoje nezapamćenosti čak i u režimu Sjeverne Koreje, tako i zbog primjera paranoje koju demonstrira", kazala je.

Na kraju kaže da građani iz Konakovićeve konferencije mogu zaključiti samo jednu stvar.

"Sve možete i u svemu imate zaštitu ako ste prijatelj Elmedina Konakovića. Vjerovatno je takav zaključak imala i 'grupa građana' iz Dubaija pa su tu potražili svog saveznika", zaključuje Obuća.