Izbori i druge teme
152

Schmidt uskoro u Zagrebu kod Plenkovića: Priprema li teren za novu odluku?

S. H.
Foto: Klix.ba/Josip Regović/Pixsell
Foto: Klix.ba/Josip Regović/Pixsell
Kako Klix.ba saznaje visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt u narednim danima bi se trebao sastati sa premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem.

Schmidt će se s Plenkovićem sastati u trenucima velike političke krize koja je u značajnoj mjeri generirana neuspjelim pokušajima reforme izbornog zakona.

Posjeta Zagrebu dolazi u periodu kada se očekuje raspisivanje Općih izbora koji se trebaju održati u jesen ove godine. Očekuje se da Centralna izborna komisija (CIK) izbore raspiše 4. maja. Zbog toga negoduje HDZ koji smatra da bez izmjena izbornog zakona nema ni uslova da se izbori održe.

Ono što predstavlja problem i što će vjerovatno i biti jedna od tema na sastanku Schmidta i Plenkovića je neusvajanje državnog budžeta iz kojeg je potrebno izdvojiti 11,7 miliona KM za potrebe organizacije izbora. CIK je više puta tražio da Vijeće ministara izdvoji novac iz budžetske rezerve kako bi se izbori organizirali na vrijeme, međutim u Vijeću ministara nema saglasnosti za tako nešto.

Resorni ministar Vjekoslav Bevanda (HDZ) obrazloženja i opravdanja traži u potrebi usvajanja budžeta kroz redovnu proceduru. Međutim redovna procedura je proces koji može trajati znatno duže, a CIK-u je novac za izbore potreban odmah.

Da li će i u tom segmentu Schmidt biti spreman posegnuti za Bonskim ovlastima kako bi bio obezbijeđen novac za izbore, ostaje da se vidi. A s obzirom na ranije izjave o imperativu održavanja izbora ni tu opciju ne treba isključiti.

Jedna od tema će neminovno biti i izborni zakon, a naročito potez HDZ-a koji je jučer i danas u Domu naroda pokušao progurati usvajanje svog prijedloga. U tom kontekstu treba istaknuti jasan stav Ambasade SAD-a u BiH te Delegacije Evropske unije koji su spomenuti prijedlog HDZ-a ocijenili maksimalističkim i u suprotnosti sa standardima EU.

Amerikanci su jučer direktno prozvali HDZ da su uz podršku SNSD-a, neprimjereno željeli iskoristiti hitnu proceduru kako bi podnijeli uzmi-ili-ostavi prijedloge izborne reforme za koje je ranije zaključeno da su u suprotnosti s pravnim standardima i standardima ljudskih prava EU.

Naglasili su da taj prijedlog predstavlja dalju etničku podjelu i druge regresivne elemente.

Ovakve direktne poruke i prozivke su više nego jasna poruka da je u trenutnim okolnostima teško postići kompromis pa je ključno pitanje koje slijedi održavanje izbora. U tom segmentu i uloga Christiana Schmidta je možda i presudna, a u tom kontekstu treba posmatrati i njegovu posjetu Plenkoviću koji može utjecati ili savjetovati Čovića kako da postupi.

Zanimljivo je da je visoki predstavnik nedavno boravio i u Beogradu gdje je s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarao o Bonskim ovlastima koje je upotrijebio u cilju zaustavljanja stupanja na snagu zakona o imovini RS-a.