Potvrđeno za Klix.ba
0

Odbijen veto Bošnjaka na izborni zakon Republike Srpske

I. Sa.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Vijeće naroda Republike Srpske nije prihvatilo mehanizam vitalnog nacionalnog interesa na Izborni zakon Republike Srpske koji je uložio Klub delegata bošnjačkog naroda.

Informaciju je potvrdio delegat Adil Osmanović za Klix.ba koji je napomenuo kako su četiri delegata iz Kluba Bošnjaka glasala za ovaj prijedlog.

To nije bilo dovoljno da ovaj prijedlog prođe jer predstavnici Hrvata i Srba nisu bili za.

Veto Bošnjaka nakon ovoga ide na Zajedničku komisiju Narodne skupštine RS i Vijeća naroda RS te će se tada odlučiti hoće li biti prihvaćen ili ne.

Ako padne i tu, dalja procedura ide prema Ustavnom sudu RS, a ako se i tu ne prihvati, ide pred potpis Milorada Dodika, predsjednika bh. entiteta RS.

Podsjetimo i da je Dodik izjavio da zbog procedura Izborni zakon Republike Srpske neće stupiti na snagu u narednih mjesec dana te da će morati prihvatiti izlazak na izbore iako nije isključio da pokuša sa opstrukcijom rada CIK-a i time odgodi izbore.

"Nismo uspjeli u rokovima, moraćemo se prijaviti na ove lokalne izbore čekajući da vidimo sudbinu našeg zakona. Vjerovatno ćemo u iznudici prihvatiti izlazak na izbore. Ali ako to bude moguće, prebacit ćemo se na primjenu našeg zakona koji propisuje da prestaju da važe prava da Centralna izborna komisija BiH u Republici Srpskoj sprovodi izbore", naveo je Dodik.

Napomenuo je da će RS pokušati sprovesti Opšte izbore po zakonu ovog entiteta.

Izborni zakon RS bi podrazumijevao da lokalni izbori na teritoriji entiteta RS budu održani prema entitenskom zakonu te bi ulogu CIK-a preuzela Izborna komisija RS.