Sud BiH
85

Advokatica Vasvija Vidović negirala krivicu da je sakrila telefon Ranka Debevca

A. L.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Advokatica Vasvija Vidović negirala je na današnjem ročištu pred Sudom Bosne i Hercegovine krivicu da je sakrila mobitel suspendovanog predsjednika Suda Ranka Debevca kad je on bio na saslušanju u prostorijama Državne agencije za istrage i zaštitu 18. decembra prošle godine.
Tužilaštvo je ranije najavilo da će tvrdnje iz optužnice dokazivati pozivanjem pet svjedoka i prilaganjem 15 materijalnih dokaza.

U optužnici koju je podiglo Tužilaštvo BiH se navodi da je Vidović 18. decembra 2023. godine pristupila u službene prostorije Državne agencije za istrage i zaštitu-SIPA u Istočnom Sarajevu na poziv tada uhapšenog Ranka Debevca u svojstvu advokata koji će ga zastupati u kaznenom postupku.

Dalje se navodi da je omogućila Debevcu da ubaci mobilni telefon u njenu torbu te ga na taj način sakrije.

Iz Tužilaštva BiH je saopćeno da se Vidović tereti da je, s ciljem da znatno oteža dokazivanje u sudskom postupku, sakrila tuđi predmet koji služi dokazivanju, čime je počinila kazneno djelo "spriječavanje dokazivanja".

Ukoliko Vidović bude osuđena, Tužilaštvo BiH traži da joj se zabrani obavljanje advokatske djelatnosti u vremenskom periodu od tri godine.