Čekanje nije do njih
33

Sa KCUS-a poručili da rezultate testa na koronu nikada nisu izdavali duže od 48 sati

N. V.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Labarotorija KCUS-a radi 24 sata, petobrigadno radno vrijeme, ali dinamiku rada u posljednje vrijeme usporava rad bolničkog informacionog sistema (BIS), rekli su sa Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.
Oni kažu kako je kapacitet mikrobiologije apsolutno sposoban da odgovori i povećanom broju uzoraka, ali da u posljednje vrijeme zbog problema na bolničko-informacionom sistemu koji nije u nadležnosti KCUS-a i na koji ne mogu uticati dolazi do poteškoća sa unosom i izdavanjem nalaza.

Iz KCUS-a su kazali da imaju problema i sa porastom neselektivnog dostavljanja uzoraka bez kliničkog i epidemiloškog pokrića iz drugih kantona koje ne mogu vratiti i urade ih iako nije izvršena selekcija.

"U smjernicama za uzimanje i transport uzoraka u mikrobiološku laboratoriju koje su preporučene od Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) navedeno je da se obavezno prvo mora obavijestiti mikrobiološki laboratorij o slanju uzoraka. Svi kantoni, a naročito Unsko-sanski od početka nisu poštovali ove smjernice, nego su uzorke za pojedine pacijente bez epidemioloških i kliničkih indikacija slali i po nekoliko puta o čemu smo više puta upozoravali imenovane koordinatore kantona", poručili su iz Kliničkog centra.

Oni tvrde također da su došli do informacija da je iz drugih kantona, odnosno zdravstvenih ustanova iz tih kantona (Goražde, Bihać) određeni broj uzoraka bio poslat na testiranje za osobe kojima je to bilo potrebno zbog poslovnog/privatnog putovanja.

"Slanje uzoraka zbog privatnih i poslovnih razloga, a koje mi ne možemo provjeravati smatramo nekorektnim u odnosu na prioritetno testiranje bolesnih pacijenata. Nikada nismo doveli u situaciju pitanje života i zdravlja pacijenata zbog čekanja na nalaz i zbog toga smo i javljali rezultate pozitivnih nalaza telefonskim putem i na taj način rješavali zastoje tehničke prirode", rekli su iz Laboratorije s KCUS-a.

"Zdravstvene institucije su neiskrene prema svojim korisnicima koji uzorkuju briseve, a dostavljaju na OJ Klinička mikrobiologija tek naredni dan, te proslijeđuju pacijente da im dajemo informacije o rezultatima što je ustvari njihova nadležnost", dodali su.

Oni su kazali da je slanje uzoraka iz vanjskih kantona bez prethodne najave neprihvatljivo obzirom na to da je PCR metoda testiranja specifična i za nju je potrebno određeno vrijeme pripreme i rada.

Redakciji Klix.ba portala je ranije danas direktor Kantonalne bolnice u Bihaću Hajrudin Havić rekao da na rezultate testova na koronavirus čekaju do pet dana, a direktor JU Dom zdravlja KS Muhamed Ahmić je rekao da se sada na rezultate čeka do tri dana.

"Napominjemo da u većini evropskih zemalja nalaz RT-PCR-a izlazi za dva-tri dana i da smo jedna od rijetkih laboratorija u kojima je nalaz izdavan unutar 24 sata. Demantujemo da se nalaz izdavao nakon više od 48 sati, a ako je on kasnije stizao do krajnjih korisnika razlog leži u lošoj organizaciji zdravstvenih ustanova koje uzorkuju i šalju uzorke u KCUS. Naime, iste su svu odgovornost prebacile osoblju laboratorije pa čak i obavještavanje o rezultatima analize, a za šta su odgovorne ustanove koje uzorak šalju na analizu", zaključeno je sa KCUS-a.