Nalog za hapšenje
47

Dio američkih kongresmena zaprijetio Međunarodnom krivičnom sudu sankcijama zbog Netanyahua

S. M.
Mike Johnson
Mike Johnson
Međunarodni krivični sud (ICC) upozoravaju članovi Kongresa obje strane da će nalozi za hapšenje visokih izraelskih zvaničnika biti dočekani odmazdom SAD-a - a zakonodavstvo u tom smislu je već u izradi, saznaje Axios.

Dio američkih kongresmena iz obje stranke upozorili su Međunarodni krivični sud da će nalozi za hapšenje visokih izraelskih zvaničnika biti dočekani odmazdom SAD-a, a u tom smislu planiraju predložožoti određene zakone.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu otišao je toliko daleko da je pozvao predsjednika SAD-a Joe Bidena da interveniše kako bi spriječio naloge, izvijestio je Barak Ravid iz Axiosa.

ICC istražuje optužbe za ratne zločine protiv izraelske vojske i palestinskih militanata koje datiraju još od 2014. godine.

Bijela kuća je odbila komentarisati Netanyahuov poziv Bidenu, ali su se ipak oglasili u ovom smislu.

"ICC nema nadležnost u ovoj situaciji i mi ne podržavamo njegovu istragu", kazali su.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Mike Johnson (R-La.) izdao je saopštenje u ponedjeljak u kojem je prijavljene naloge nazvao "sramotnim" i "nelegalnim".

"Ako ga Bidenova administracija ne izazove, ICC bi mogao stvoriti i preuzeti moć bez presedana za izdavanje naloga za hapšenje američkih političkih lidera, američkih diplomata i američkog vojnog osoblja", rekao je Johnson.

Johnson je pozvao Bidenovu administraciju da "odmah i nedvosmisleno zahtijeva da se ICC povuče" i "koristi svaki raspoloživi alat da spriječi takvu grozotu".

Govornik se pridružuje nekolicini republikanskih poslanika koji su posljednjih dana oštro kritikovali ICC.

Jedan član Republikanaca rekao je Axiosu da se već priprema zakon koji će odgovoriti na bilo kakve naloge.

Predsjedavajući Odbora za vanjske poslove Predstavničkog doma Michael McCaul (R-Texas) rekao je za Axios da očekuje verziju zakona senatora Toma Cottona (R-Ark.) za sankcionisanje zvaničnika ICC-a uključenih u istragu SAD-a i njihovih saveznika.

"Nadamo se da neće doći do toga", rekao je.

Zastupnik Brad Sherman rekao je da bi SAD trebalo da "razmisle o tome hoćemo li ostati potpisnici" Rimskog statuta - ugovora kojim je uspostavljen ICC.

"Moramo razmisliti o razgovoru sa nekim od zemalja koje su ratificirale (sporazum) o tome da li žele da podrže organizaciju", kazao je Sherman.