BiH
204

Remetić: Neistina je da sam kasno obavijestio Vladu FBiH o imenovanju opunomoćenika za Feroelektro

Klix.ba
Aleksandar Remetić (Foto: Klix.ba)
Aleksandar Remetić (Foto: Klix.ba)
Aleksandar Remetić, ministar trgovine i dopremijer Vlade FBiH u ostavci, reagovao je na istup Amre Đendušić, savjetnice premijera FBiH i opunomoćenika Vlade FBiH na Skupštini Feroelektra

Podsjetimo, Đendušić je u povodu Skupštine dioničarskog društva Feroelektro, koja je zakazana za sutra, kazala da je za kašnjenje u imenovanju opunomoćenika odgovoran ministar Remetića.

Remetić kaže da je Đendušić u tekstu portala Klix.ba, objavljenom 19. juna, iznijela "netačnu, tj. potpuno lažnu, informaciju da je kasno obavijestio Vladu FBiH o potrebi imenovanja opunomoćenika za Skupštinu dioničara Feroelektro d.d.".

Remetićevo reagovanje prenosimo u cijelosti:

  1. Vlada Federacije BiH je svojom Uredbom o vršenju ovlaštenja društvima sa učešćem državnog kapitala iz nadležnosti Federacije preuzela sva ovlaštenja nad javnim preduzećima sa učešćem državnog kapitala, pa i nad Feroelektrom d.d.;

  2. Uredba je objavljena i stupila na snagu u srijedu, 10.06.2015. godine;

  3. Pismeno sam, kao ministar trgovine u ostavci, službenim dopisom broj 01-05-861/15 od 12.06.2015. godine (samo dva dana nakon objavljivanja uredbe) upozorio premijera i Vladu FBiH da je već prošlo dva dana, upozorio na rokove i tražio postupanje Vlade FBIH po Uredbi.

  1. Ponovo su me radnici i Sindikat Feroelektra d.d. obavijestili u ponedjeljak 15.06.2015. godine (pet dana nakon stupanja na snagu Uredbe i tri dana nakon mog pismenog upozorenja Vladi FBiH) da Vlada FBiH ništa ne poduzima u vezi sa opunomoćenikom za Skupštinu Feroelektro d.d. i da se neće steći uslovi da predstavnik Vlade FBiH zastupa Vladu i Vladinih 60,,66% imovine Feroelektra d.d.

  2. Iz sve snage, zajedno sa radnicima i Sindikatom Feroelektra d.d,. sam u ponedjeljak, 15.06.2015., u utorak, 16.06.2015. i srijedu, 17.06.2015. godine, tražio od Vlade FBiH da imenuje opunomoćenika Vlade i on je imenovan u srijedu oko 15:30 sati i ostalo je bilo samo 30 minuta da moj službeni auto hitno odnese Punomoć u prostorije Feroelektro d.d. u Halilovićima.

Prema svemu iznesenom, sve što je iznijela savjetnica premijera Vlade FBiH Fadila Novalića, Amra Đendušić, predstavlja neistinu, a neistina koja se plasira putem medija u javnost postaje strašna laž i nečasna radnja prema ljudima koji su za tri mjeseca za Feroelektro d.d, radnike i njihove porodice kao i za povratak Federacije u svoju imovinu, učinili više nego mnogi u organima Vlade FBiH za 11 godina".