BiH
2

Sutra Skupština Feroelektra, neizvjesno da li će Vladi FBiH i radnicima biti omogućen pristup

Piše: N. N.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Sutra bi trebalo da se održi Skupština dioničarskog društva Feroelektro na kojoj je Vlada FBiH trebala da, kao većinski vlasnik kapitala, uđe u posjed Feroelektra.

Međutim, vrlo je moguće da opunomoćeniku Vlade FBiH neće biti dozvoljen ulazak na tu skupštinu. Naime, Stanići, prijašnji većinski vlasnici, pravdajući to kašnjenjem prijave, odbili su registrirati opunomoćenika Vlade.

Vlada FBiH je, zajedno s radnicima, poslala preporučenom poštom prijavu svoga opunomoćenika i tek će sutra biti poznato da li će opunomoćeniku biti omogućeno učestvovanje na skupštini.

Inače, opunomoćenik Vlade FBiH je Amra Đendušić koju je vlada, nakon hitne telefonske sjednice, imenovala tek 17. juna, iako je ista Vlada FBiH Skupštinu Feroelektra sazvala još 21. aprila.

Senad Smajić, predsjednik Sindikata Feroelektra kaže da je uredba Vlade FBiH kojom se regulira imenovanje upravljačkih struktura u javnim kompanijama došla u nezgodno vrijeme za Feroelektro jer je došlo do zabune oko toga ko je nadležan da imenuje opunomoćenika, da li resorni ministar Aleksandar Remetić ili Vlada FBiH.

“Ovaj put to je išlo na ruku Stanićima. Zadnji dan do kad se moglo prijaviti na Skupštinu ja i moja kolegica smo bili tu i vršili smo pritisak. Samo zahvaljujući ministru Remetiću došlo je do davanja punomoći i mogućnosti prijavljivanja na tu skupštinu. Sutra ćemo vidjeti kako će nas Stanići sada onemogućiti pa ćemo znati šta nam je dalje činiti”, kaže Smajić.

Ako Vlada FBiH ne uđe sutra u vlasništvo Feroelektra Smajić kaže da Stanićima ostaje najmanje još tri mjeseca u kojima mogu pljačkati imovinu ove kompanije.

Amra Đendušić, savjetnica premijera FBiH i opunomoćenik Vlade FBiH na sutrašnjoj Skupštini Feroelektra, rekla je da je, prema posljednjoj informaciji iz Registra vrijednosnih papira, Vlada FBiH vlasnik 60,6 posto kapitala Feroelektra te da će ona sutra prisustvovati Skupštini.

“Svakako ćemo se odazvati i prisustvovati sutrašnjoj Skupštini. Vlada FBiH je posvećena zaštiti svoje imovine i učinit će sve da pomogne radnike”, kaže Amra Đendušić.

Ona za kašnjenje u imenovanju opunomoćenika odgovornost prebacuje na ministra trgovine Aleksandra Remetića i dodaje da je Vlada FBiH reagirala čim ju je ministar obavijestio.

Nakon sazivanja Skupštine Feroelektra, u roku od osam dana, Vlada je trebala dopuniti i dnevni red, što nije učinjeno. Time je, faktički, onemogućena smjena sadašnje uprave Feroelektra jer se na sutrašnjoj Skupštini ne nalazi ta tačka dnevnog reda.

Vlada FBiH će insistirati da se zakaže nova Skupština Feroelektra na kojoj bi bilo razmatrano i imenovanje novog rukovodstva.