{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Remetić dao saglasnost za telefonsku sjednicu Vlade FBiH

F
FENA
17.6.2015. u 19:41
0
19
Remetić dao saglasnost za telefonsku sjednicu Vlade FBiH
0
Remetić dao saglasnost za telefonsku sjednicu Vlade FBiH
Aleksandar Remetić
Kako bi Federalna vlada imenovala punomoćnika za sjednicu Skupštine dioničara Feroelektra, čiji je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine sudskom odlukom posatala većinski vlasnik, dopremijer Federacije i ministar trgovine Aleksandar Remetić dao je saglasnot za sazivanje telefonske sjednice entitetske vlade.
On je to danas kazao novinarima u Sarajevu demantirajući tako pisanje nekih medija da je Remetić kao dopremijer i ministar u ostavci sazvao sjednicu Vlade tvrdeći da je za sjednicu dao saglasnost jer je za telefonsku sjednicu potrebna saglasnot premijara i dva dopremijera.

Održavanje ove sjednice bilo je neophodno, pojašnjava Remetić, jer danas ističe rok za imenovanje punomoćnika Vlade za Skupštinu dioničara koja je prije dva mjeseca zakazana za subotu, 20. juna.

Vlada je danas na telefonskoj sjednici imenovala Azru Đendušić kao punomoćnika koji treba da zastupa Vladu i brani interese najvećeg vlasnika društva. Vlada ima 60,66 posto udjela vlasništva u Feroelektru, društvu koje raspolaže s imovinom čija se vrijednost procjenjuje na oko 300 miliona KM.

Međutim, kako tvrdi predsjednik Sindikata Feroelektra Senad Smajić, upitno je da li će Đendušić biti dozvoljeno prisustvo.

"Odluku Vlade odbio je primiti predsjednik odbora za glasanje tvrdeći da je vrijeme za prijavljivanje na skupštinu isteklo u utorak", kazao je Smajić novinarima.

Podsjetio je da se već 11 godina radnici bore za svoju firmu jer ispaštaju zbog loše privatizacije firme Stanić d.o.o., kazavši da je Kantonalni sud u Sarajevu donio presudu da se raskida kupoprodajni ugovor sa Stanić d.o.o..

Remetić (Demokratska fronta) također je istaknuo da prema novoj Uredbi Vlade Ministarstvo trgovine nema nadležnost nad pitanjem Feroelektra nego je to prebačeno na Vladu Federacije zbog čega je bila potrebna ova telefonska sjednica kako bi se u posljednji trenutak imenovao punomoćnik.

To je učinjeno i, kaže Remetić, da ne bi propali svi napori koji su uloženi za vraćanje imovine Federaciji, dodajući da ovom odlukom nije prekršio stavove svoje stranke te je najavio da ministri iz DF-a neće prisustvovati sutrašnjoj sjednici Federalne vlade.

Pozvao je i premijera Fadila Novalića (Stranka demokratske akcije) da podnese ostavku i da se počne razmišljati o formiranju nove vlade, ocjenjujući da je trenutno u Federacji BiH na snazi složena politička situacija.

Predsjedništvo DF-a 4. juna donijelo je odluku da ova stranka nije više dio vladajuće koalicije koju uz DF i SDA čine još i Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) te da premijer Novalić nema njenu podršku.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: