BiH
123

Reisu-l-ulema Kavazović: Sa novim muftijama u novo vrijeme

Piše: M. N.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Sabor Islamske zajednice BiH (IZ BiH) sa 70 glasova "za" i jednim "suzdržanim" usvojio je 67 amandmana na Ustav IZ kojim su izvršene korjenite promjene a koje će doprinijeti dinamičnijem radu zajednice, te povećanju stepena jedinstva islamskih zajednica iz regiona i dijaspore.

"Ovo su toliko korjenite promjene u Ustavu IZ da se s pravom moglo razmišljati o donošenju potpuno novog ustava. Dakle, 67 amandmana na postojeći ustav obuhvata veliki broj promjena unutar organizacije, unutar strukture IZ, unutar određenih nadležnosti. Glavni pravi ovih promjena tiču se višeg stepena jedinstva unutra IZ posebno kada se odnose na islamske zajednice susjednih država i tzv. iseljeničkom dijelu. Taj viši stepen postignut uz punu saglasnost islamskih zajednica u Hrvatskoj, Srbiji i Sloveniji", rekao je Safet Softić, predsjednik Sabora Islamske zajednice BiH tokom pauze sjednice,

Promjenama je uveden novi organ - Vijeće muftija IZ BiH, koji je nadležan za vjerska pitanja a Rijaset islamske zajednice je dobio formu izvršnog tijela IZ BiH.

"Uspostavljen je srednji nivo organizacije a odnosi se na mešihate, muftijstva i krovne organizacije u dijaspori. Uvedeni su mandati za muftije i glavne imame", dodao je Softić.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović izrazio je zadovoljstvo zbog okončanja sedmogodišnjeg nastojanja da se Ustav IZ rekonstruiše te je obavijestio javnost o imenovanju novih muftija.

Za ljubljanskog muftiju izabran je Nedžad ef. Grabus, a za sandžačkog Muamer ef. Zukorlić. Kada je u pitanju BiH, nekima je produžen mandat a u nekim mjestima su izabrane nove muftije. Sarajevski muftija je Enes ef. Ljevaković, banjalučki Osman ef. Kozlić, travnički Ahmed ef. Adilović, goraždanski Remzija ef. Pitić, mostarski Salem ef. Dedović, a u Bihaću i Zenici nema promjena.

"Nadamo se da će sa novim muftijama IZ iskoračiti u jedno novo vrijeme i da ćemo s Božijom pomoći moći da odgovorimo zadacima, ono što muslimani u BiH od nas i očekuju. Vijeće muftija je dobilo nova zaduženja i imat će odgovornost naspram naše hanefijske bosanske tradicije islama. Naše muftije moraju pokazati da su sposobne interpretirati islam onako kako se ovdje živio stotinama godina", rekao je efendija Kavazović.

Reisu-l-ulema IZ BiH na kraju zaključio kako je napravljenim promjenama naglašeno da su "islamske zajednice jedinstvena jedinica na čelu sa reisu-l-ulemom, Rijasetom, Vijećem muftija, Saborom i Ustavnim sudom IZ BiH."