BiH
2

"Islamska zajednica će odgovoriti na sve izazove u društvu"

NAP
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Sabor Islamske zajednice u BiH sa 70 glasova za i jednim suzdržanim u subotu je usvojio 67 amandmana na Ustav IZ donesen 26. novembra 1997. godine. Razim Čolić, član Ustavne komisije IZ u BiH i šef kabineta reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića kazao je za NAP da je bilo potrebno usvojiti reforme Ustava IZ u BiH jer su "izazovi pred društvom drugačiji u odnosu na raniji period".

"Islamska zajednica je morala odgovoriti na to, morala je donijeti mjere kako bi dinamizirala svoj rad, kako bi odgovorila izazovima koje svakodnevno imamo u društvu. Ovi amandmani pružaju mogućnost IZ da se intenzivnije i efikasnije postavi prema tim izazovima koji se pojavljuju, a nisu bili poznati ranije", kazao je Čolić.

Ovim promjenama uvodi se Vijeće muftija koje će biti zaduženo za tumačenje doktrinarnih pitanja, primarno islamskih pitanja koja se budu postavljala pred Islamsku zajednicu u BiH. Prema Čolićevim riječima sve što je pitanje vjere tiče se od sada Vijeća muftija.

"U Islamskoj zajednici u BiH primjenjuju se hanefijski propisi, a to je dakle islamsko usmjerenje koje je na ovim prostorima već stoljećima. Oni su obavezujući u Islamskoj zajednici. Ali bilo koji novi trendovi ili pojave ukoliko se dese u Islamskoj zajednici, u nekoj praksi među muslimanima u BiH, takva pitanja će se delegirati Vijeću muftija i odluke koje oni donesu bit će obavezujuće za sve organe i ustanove Islamske zajednice", naglasio je Čolić.

Čolić ističe da je to "tradicionalno razumijevanje islama na ovim prostorima" i da je ono kao takvo određeno i u Ustavu Islamske zajednice u BiH.

Amandmani na Ustav IZ su važni jer predviđaju i drugačiju strukturu Islamske zajednice u BiH. Do sada su odluke usvajane na Rijasetu, ali nije bilo nijednog člana Rijaseta koji je bio zadužen za određeni resor.

"Sada postoje resori i rukovodioci slično kao u vladama. Bit će ljudi zaduženi za određene djelatnosti u IZ u BiH i oni će odlučivati o svakodnevnim poslovima u IZ. Tu će doći do razdvajanja vjersko-prosvjetne službe na resor za vjeru i resor za obrazovanje", kazao je Čolić.

Također, uvode se i muftiluci kao teritorijalna odrednica i muftijstvo kao organ koji nije bio dosad poznat.

"Muftijstvo će sada, slično kao Rijaset, imati određene djelatnosti i službe i oni će od sada odluke donositi zajednički na sastancima. U Ustavu je predviđeno i Disciplinsko vijeće, tako da mislim da smo zaokružili sve što je potrebno za funkcioniranje Islamske zajednice", kazao je Čolić za NAP.