BiH
22

Softić za Klix.ba: Politika neće voditi Islamsku zajednicu u BiH

Piše: E. G.
Safet Softić
Safet Softić
Islamska zajednica u BiH (IZ BiH) bi uskoro trebala dobiti novi Ustav. Javna rasprava o amandmanima na izmjene Ustava je trajala od 20. januara do 1. marta ove godine, a nakon toga se Ustavna komisija Sabora IZ sastajala nekoliko puta i analizirala primjedbe na amandmane te je njihovo definisanje u završnoj fazi.

U narednih dan-dva bit će određen datum sjednice Sabora IZBiH, a to će vjerovatno biti 19. ili 26. april. Na toj sjednici će se glasati o amandmanima koji će doći kao prijedlog ustavne komisije, kazao je za Klix.ba Safet Softić, predsjednik Sabora IZ.

"Ukoliko tada dođe do izglasavanja amandmana novi Ustav će stupiti na snagu odmah, s tim što će po ustavnim amandmanima biti određeno šest mjeseci kao vrijeme prilagodbe svih normativnih akata unutar IZ novim rješenjima u Ustavu", kaže Softić.

Odnos IZ BiH i susjednih zemalja

U posljednje vrijeme pojavili su se i medijski natpisi te tvrdnje da je u cijeli proces izmjene Ustava IZ upetljana i politika, odnosno tvrdnje da članovi Stranke demokratske akcije, kojoj pripada i Softić, pokušavaju promjene Ustava iskoristiti kako bi IZ stavili pod partijsku kontrolu.

Softić kaže da to nije tako i da SDA, niti bila koja druga stranka, nemaju upetljane prste u cijeloj priči.

"Ustav je dovoljno važno pitanje da se pojave reakcije na određene stvari. Što se tiče političkog utjecaja na IZ kroz izmjene Ustava, mislim da su to obične besmislice, jer naprosto ono što amandmani tretiraju nema nikakvih dodirnih tačaka sa politikom. To su po meni više zluradi komentari, nego komentari koji imaju neko utemeljenje u onome što je predmet javne rasprave", tvrdi Softić.

Kada su u pitanju islamske zajednice u susjednim zemljama i način na koji će ih izmjenjeni Ustav tretirati, Softić kaže da će stvari ostati manje-više iste kao i do sada.

"Islamske zajednice u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji i dijaspori su sastavni dijelovi ili dio zajednice koja se zove Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini. Postojeći Ustav, a i predloženi amandmani uvažavaju činjenicu da islamske zajednice u ovim državama imaju obavezu prema tim državama i prema zakonima u kojima djeluju, ali u konačnici kroz nekoliko centralnih organa i nadležnosti tih organa na cjelokupnoj teritoriji IZ, uključujući i ove države te kroz imenovanja svih imama i muftija na području ovih država dekretom koji daje reisu-l-ulema ta će se veza po meni još više ojačati i to će biti djelimično jedinstvenija zajednica nego je to bilo do sada", kaže predjednik Sabora IZ.

Mađarski muslimani žele biti dio IZ BiH

Islamska zajednica, odnosno muslimani u Mađarskoj su još prošle godine uputili zahtjev u kojem su tražili da budu sastavni dio IZ BiH. Softić kaže da tu još ništa konačno nije odlučeno.

"Dobili smo poziv muslimana iz Mađarske da se priključe IZ BiH na način da vrhovni autoritet reisu-l-ulema bude nadležen i za te muslimane. U tom smislu je reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović poduzeo određene korake. Zadužio je muftiju IZ u Zagrebu Aziza Hasanovića da posjeti muslimansku zajednicu u Mađarskoj, što je on i učinio, sagledao je sve okolnosti u kojima oni jesu, njihov način organiziranja i sve ostalo te će se u tom smislu Rijaset IZ BiH i Sabor izjasniti. Naravno, nas takva inicijativa raduje, mi nemamo ništa protiv, ali za takvu jednu integraciju treba sagledati sve okolnosti", kaže Softić.

Ukoliko bi zajednica muslimana u Mađarskoj ušla u sastav IZ BiH, ona će biti tretirana na isti način kao i islamske zajednice u drugim susjednim državama.