{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sabor IZ danas odlučuje o amandmanima na Ustav i novim muftijama u BiH

26.4.2014. u 08:05
10
84
Sabor IZ danas odlučuje o amandmanima na Ustav i novim muftijama u BiH
10
Sabor IZ danas odlučuje o amandmanima na Ustav i novim muftijama u BiH
Foto: Arhiv/Klix.ba
Sabor Islamske zajednice (IZ) u BiH na sjednici koja će biti održana danas u Sarajevu trebao bi usvojiti amandmane na izmjenjeni Ustav IZ te izabrati nove muftije u BiH i zamjenika reisu-l-uleme.
Sabor IZ BiH broji 83 sabornika i pretpostavka je da će gotovo svi prisustvovati današnjoj sjednici, s obzirom na važnost tačaka dnevnog reda.

Kada su u pitanju izmjene koje se tiču Ustava, odnosno amandmani na Ustav provedena je javna rasprava o njima, te se očekuje da će na današnjoj sjednici dobiti podršku. Sam proces izmjene Ustava traje već duže vrijeme. O amandmanima će se odlučivati prema dosadašnjem Ustavu, a to znači da odluku donosi dvotrećinska većina od broja prisutnih sabornika. U novim amandmanima koji će biti predmet glasanja predviđeno je da o izmjeni starog ili donošenju novog Ustava odlučuje dvotrećinska većina od ukupnog broja sabornika.

Danas bi trebalo biti i potvrđeno imenovanje novih muftija u BiH ili će u pak na čelu nekih muftijstava stari dobiti još jedan mandat.

Mandati nisu istekli muftijama u Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji, ali jesu muftijama u Bosni i Hercegovini, osim tuzlanskom Vahidu ef. Fazloviću, koji je na tu dužnost stupio imenovanjem sadašnjeg reisa Huseina ef. Kavazovića, koji je prethodno bio tuzlanski muftija.

Trenutna procedura izbora muftija je takva reisu-l-ulema ima diskreciono pravo donijeti odluku o imenovanju muftija, odnosno predložiti imena novih ili odlučiti o ostanku starih, a Sabor takvu odluku potvrđuje ili ne svojim glasanjem.

Također, predviđena je i tačka dnevnog reda koja se odnosi na imenovanje zamjenika reisu-l-uleme. Klix.ba je ranije pisao da bi prema našim saznanjima novi zamjenik reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH trebao biti aktuelni sarajevski muftija Husein ef. Smajić. Na njegovo mjesto na čelu sarajevskog muftijstva prema našim saznanjima bit će imenovan fetva-i-emine prof. dr. Enes Ljevaković. Klix.ba je prije dva dana objavio ko su kandidati za nove muftije i ko bi od sadašnjih mogao i ostati na toj poziciji, o čemu opširnije možete pročitati ovdje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: