BiH
87

Ko su nove muftije: Smajić novi reisov zamjenik, Ljevaković u Sarajevu, Adilović u Travniku

Piše: F.V.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba/Arhiv
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba/Arhiv
Sabor Islamske zajednice (IZ) u BiH na sjednici 26. aprila, pored usvajanja amandmana na izmijenjeni Ustav Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, kako je Klix.ba ranije objavio, izabrat će i nove muftije. Iako imena novih muftija u Bosni i Hercegovini još uvijek nisu potvrđena, saznali smo ko su ozbiljni kandidati za muftijske pozicije.
IZBiH: Uskoro novi sastav muftija
IZBiH: Uskoro novi sastav muftija
Tako bi novi zamjenik reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH trebao biti aktuelni sarajevski muftija Husein ef. Smajić, koji je jučer imenovan i na čelo Međureligijskog vijeća BiH. Novi sarajevski muftija, prema najnovijim saznanjima, bit će fetva-i-emine prof. dr. Enes Ljevaković, koji u IZ uživa veliki ugled u Islamskoj zajednici.

Čamdžić i Smajkić

Kao što je poznato, muftija banjalučki Edhem ef. Čamdžića, kao i mostarski muftija Seid ef. Smajkić nakon dugogodišnjih mandata bit će penzionisani. Muftija Smajkić na dužnosti je bio od 1. januara 1980. godine, a posebno se svojim angažmanom istakao u ratnim i poratnim godinama. Muftija Čamdžić je, istovremeno, jedan od simbola povratka i obnove života Bošnjaka na prostoru Republike Srpske.

Prema posljednjim informacijama, najviše šansi da naslijedi Smajkića ima aktuelni glavni imam u Mostaru Salem ef. Dedović, a kao jedna od opcija se spominje i dugogodišnji livanjski imam Dževad ef. Hadžić. Konačna odluka bit će vjerovatno poznata u subotu, ali zasad se više šansi daje Dedoviću.

Smajić: Dugogodišnji sarajevski muftija
Smajić: Dugogodišnji sarajevski muftija

Među ozbiljnim kandidatima za banjalučkog muftiju je direktor Radija BIR Remzija Pitić kojeg je stvaranje i uspješno vođenje tog medijskog projekta preporučilo za novu odgovornu funkciju. No, prema informacijama iz vrha IZ BiH, sada se kao mogući banjalučki muftija navodi i Osman Kozlić, predsjednik Ustavnog suda Islamske zajednice u BiH.

Iz Travnika će u Sarajevo preći muftija Nusret ef. Abdibegović koji je na toj dužnosti bio više od 20 godina.

Abdibegović će, kako se očekuje, preuzeti jednu od uprava na nivou Rijaseta Islamske zajednice u BiH koje će biti formirane nakon izmjena Ustava IZBiH. Prema nepotvrđenim informacijama Abdibegović mogao biti čelnik Ureda za hadž. Zanimljivo, Abdibegović, koji je bio i u utrci za poziciju poglavara IZ BiH i drugi po osvojenim glasovima, odmah poslije Kavazovića, u krugovima IZ BiH je tretiran i kao kandidat za zamjenika reisu-l-uleme, ali se trenutno veće šanse daju muftiji Smajiću.

Pomćnik direktora za nastavu Elči Ibrahim-pašine medrese u Travniku i predsjedavajući Vijeća Koordinacije bošnjačkih nevladinih organizacija (BNVO), odnosno AKOS-a Ahmed Adilović, inače brat dekana Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici, Zuhdije Adilovića, po svemu sudeći, bit će novi travnički muftija.

Muftija Smajkić: Na dužnosti muftije od 1980. godine
Muftija Smajkić: Na dužnosti muftije od 1980. godine
I Goražde bi trebalo dobiti novog muftiju, saznaje Klix.ba. Najizgledniji kandidat još nije poznat. Među onima koji se spominju je predsjednik Medžlisa IZBiH u Višegradu Bilal ef. Memišević. No, neki izvori našeg portala u IZBiH odbijaju mogućnost da će Memišević biti na čelu goraždanskog muftijstva.

Sam Memišević je za Klix.ba izjavio da je imao određenih razgovora na tu temu, ali ne zvaničnih. Sve će se, kaže, znati u subotu na sjednici Sabora. Spomenuti Pitić se, također, spominje i u kontekstu izbora novog goraždanskog muftije.

Pravo poglavara IZ BiH

Prema posljednjim saznanjima, muftija bihaćki Hasan ef. Makić i zenički Ejub ef. Dautović vjerovatno ostaju na dužnosti, iako saznajemo da je u nekim kombinacijama za bihaćkog muftiju i Enes Ljubijankić, direktor Cazinske medrese. Muftije izvan Bosne i Hercegovine ostaju na dužnosti, kao i tuzlanski muftija Vahid ef. Fazlović, koji je došao na mjesto sadašnjeg reisa Kavazovića.

Prema neslužbenim informacijama, u proteklom periodu je bilo dosta lobiranja za imenovanja unutar struktura IZBiH.

Predsjednik Sabora IZ BiH Safet Softić ranije je za Klix.ba pojasnio kakva je procedura imenovanja muftija.

"Po postojećem Ustavu IZ BiH reisu-l-ulema donosi odluku o imenovanju muftija. S obzirom na istek mandata muftijama, mi smo predvidjeli tačku dnevnog reda na Saboru, a to je potvrda imenovanja muftija na reisov prijedlog. Također, predviđena je i tačka dnevnog reda koja se odnosi na imenovanje zamjenika reisu-l-uleme. Reisovo je diskreciono pravo da se odluči za nove muftije ili za novi mandat starih. Očekujemo do 26. aprila da on izvrši sve potrebne konsultacije i da na samoj sjednici saopći imena novih muftija ili da se odluči za ostanak sadašnjih", rekao je tada Softić.