BiH
7

Usvojeni amandmani na Ustav Islamske zajednice u BiH, slijedi izbor novih muftija

Piše: J. H.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Sabor Islamske zajednice u BiH na sjednici koja se održava u Sarajevu usvojio je amandmane na izmijenjeni Ustav IZ, saznaje Klix.ba.

Kako je našem portalu potvrđeno, za usvajanje amandmana glasalo je 70 sabornika dok je jedan bio suzdržan. Izmijenjenim Ustavom IZ, predviđa se, uz ostalo, formiranje Vijeća muftija i više uprava na nivou Rijaseta. Također, ograničava se mandat muftija i glavnih imama. Mandat muftija će biti pet godina.

U nastavku sjednice raspravljat će se o imenovanju novih muftija u BiH ili potvrđivanju mandata trenutnih čelnih ljudi u pojedinim muftijstvima.

Mandati nisu istekli muftijama u Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji, ali jesu muftijama u Bosni i Hercegovini, osim tuzlanskom Vahidu ef. Fazloviću, koji je na tu dužnost stupio imenovanjem sadašnjeg reisa Huseina ef. Kavazovića, koji je prethodno bio tuzlanski muftija.

Reisu-l-ulema ima diskreciono pravo donijeti odluku o imenovanju muftija, odnosno predložiti imena novih ili odlučiti o ostanku starih, a Sabor takvu odluku potvrđuje ili ne svojim glasanjem.

Foto: Feđa Kvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Kvavac/Klix.ba

Također, predviđena je i tačka dnevnog reda koja se odnosi na imenovanje zamjenika reisu-l-uleme. Klix.ba je ranije pisao da bi, prema našim saznanjima, novi zamjenik reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH trebao biti aktuelni sarajevski muftija Husein ef. Smajić. Na njegovo mjesto na čelu sarajevskog muftijstva prema našim saznanjima bit će imenovan fetva-i-emine prof. dr. Enes Ljevaković.

Novi muftija u Banjoj Luci, prema posljednjim informacijama, bit će Osman ef. Kozlić, aktuelni predsjednik Ustavnog suda IZ, muftija goraždanski dosadašnji direktor Radija BIR Remzija ef. Pitić, mostarski muftija bit će dosadašnji glavni imam u Mostaru, Salem ef. Dedović, a travnički Ahmed ef. Adilović. Glavni imam OS BiH, Hadis-ef. Pašalić, trebao bi biti novi vojni muftija.

Bihaćki muftija Hasan ef. Makić, kao i zenički Ejub ef. Dautović, trebali bi dobiti nove mandate, iako se direktor Medrese „Džemaludin Čaušević“ u Cazinu Enes ef. Ljubijankić spominjao kao mogući novi muftija u Krajini. Muftije izvan BiH, također, ostaju na dužnosti. Naravno, reis Kavazović do posljednjeg trenutka zadržava pravo da napravi odgovarajuće izmjene svojih prjedloga.