{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sabor IZBiH izabrao nove mufije, donosimo njihova imena

26.4.2014. u 12:50
203
20
Sabor IZBiH izabrao nove mufije, donosimo njihova imena
203
Sabor IZBiH izabrao nove mufije, donosimo njihova imena
Sabor Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini na današnjoj sjednici u Sarajevu je jednoglasno izabrao nove muftije IZ BiH.
Kako saznaje Klix.ba, dugogodišnji sarajevski muftija Husein ef. Smajić imenovan je za zamjenika reisu-l-uleme, što je naš portal i najavio. On je, inače, i predsjedavajući Međureligijskog vijeća BiH. Na njegovo mjesto, dakle, poziciju sarajevskog muftije, dolazi dosadašnji fetva-i-emin Rijaseta IZ BiH prof. dr. Enes ef. Ljevaković.

Potvrđeno je imenovanje dosadašnjeg predsjednika Ustavnog suda IZBiH Osmana ef. Kozlića za banjalučkog muftiju, Salema ef. Dedovića, dosadašnjeg glavnog imama u Mostaru, za mostarskog muftiju, direktora Radija BIR Remzije ef. Pitića za muftiju goraždanskog, te pomoćnika direktora Elči Ibrahim-pašine medrese Ahmeda ef. Adilovića za travničkog muftiju. Hadisa ef. Pašalića, aktuelnog glavnog imama OSBiH, Sabor IZ BiH je izabra za vojnog muftiju.

Na funkciji ostaju zenički muftija Ejub ef. Dautović, bihaćki Hasan ef. Makić, te Vahid Fazlović koji je imenovan na čelo Muftijstva tuzlanskog nakon izbora Huseina ef. Kavazovića, ranijeg tuzlanskog muftije, za reisu-l-ulemu. Dosadašnji travnički muftija Nusret ef. Abdibegović bit će na čelu Uprave za vjersku službu Rijaseta IZBiH. Na funkciji ostaju i muftije izvan BiH.

Kako smo ranije prenijeli, na današjoj sjednici Sabora IZBiH usvojeni su amandmani na izmijenjeni Ustav IZBiH. Predviđeno je formiranje Vijeća muftija, kao i više uprava Rijaseta. Ograničen je i mandat muftija na pet godina. Izmijenjeni Ustav IZBiH potvrđuje jedinstvo i kontinuitet Islamske zajednice u BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: