BiH
19

Sabor IZ BiH 26. aprila odlučuje o Ustavu, novim muftijama i zamjeniku reisu-l-uleme

Piše: E. G.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba/Arhiv
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba/Arhiv
Islamska zajenica u Bosni i Hercegovini (IZ BiH) bi 26. aprila trebala dobiti novi Ustav. Tačnije, Sabor IZ će se tog dana na zasjedanju izjasniti o predloženim amandmanima na Ustav.

Amandmani su već upućeni sabornicima uz poziv za sjednicu. Kada je u pitanju podrška Sabora ovim amandmanima, njegov predsjednik Safet Softić za Klix.ba kaže da ne može predvidjeti kako će sabornici glasati, ali se nada kako će amandmani dobiti podršku.

"S obzirom na javnu raspravu koja je održana i veliki broj konsultacija, ja se nadam da će to biti usvojeno. Odluku o usvajanju amandmana donosi dvotrećinska većina od broja prisutnih sabornika. U novim amandmanima koji će biti predmet glasanja predviđeno je da o izmjeni starog ili donošenju novog Ustava odlučuje dvotrećinska većina od ukupnog broja sabornika. Onako kako je to u većini parlamenata", kaže Softić.

Sabor IZ BiH broji 83 sabornika i potrebno je da budu dvije trećine za predložene amandmane na samoj sjednici kako bi se ona mogla održati. A da bi se nešto usvojilo potrebno je da za glasa dvotrećinska većina prisutnih.

"Naravno, mi očekujemo prisustvo skoro svih sabornika na sjednici", dodaje Softić.

Muftijama u BiH su ovih dana istekli mandati, a na predstojećoj sjednici Sabora će biti imenovani novi ili će ovi koji sada obnašaju tu funkciju dobiti novi mandat. Softić pojašnjava kakva je procedura imenovanja muftija i koja muftijstva će eventualno dobiti nove čelnike ili će ostati stari.

"Po postojećem Ustavu IZ BiH reisu-l-ulema donosi odluku o imenovanju muftija. S obzirom na istek mandata muftijama, mi smo predvidjeli tačku dnevnog reda na Saboru, a to je potvrda imenovanja muftija na reisov prijedlog. Također, predviđena je i tačka dnevnog reda koja se odnosi na imenovanje zamjenika reisu-l-uleme. Reisovo je diskreciono pravo da se odluči za nove muftije ili za novi mandat starih. Očekujemo do 26. aprila da on izvrši sve potrebne konsultacije i da na samoj sjednici saopći imena novih muftija ili da se odluči za ostanak sadašnjih", objašnjava Softić.

Mandati nisu istekli muftijama u Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji, ali jesu muftijama u Bosni i Hercegovini, osim tuzlanskom Vahidu ef. Fazloviću, koji je na tu dužnost stupio imenovanjem sadašnjeg reisa Husein ef. Kavazović, koji je prethodno bio tuzlanski muftija.