BiH
920

Pripadnici OS BiH razočarani: Ne daju da napredujemo, u 35. godini nas otpuštaju

Piše: N. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Znatan broj vojnika Oružanih snaga već skoro tri godine nema mogućnost napredovanja u službi. Naime, posljednji konkurs za napredovanje vojnika i podoficira bio je 2012. godine. Od tada Ministarstvo odbrane BiH objavljuje javne, ali ne i interne konkurse za popunu upražnjenih formacijskih mjesta u OS BiH.

Na javne konkurse ne mogu se javiti vojnici koji su već zaposleni u Oružanim snagama. Naime, u toku su projekti koje finansiraju NATO u Sarajevu i Ambasada Velike Britanije u Sarajevu, a MO BiH za te projekte objavljuje javne, a ne interne konkurse.

“Ta formacijska mjesta za koja se objavljuje javni konkurs mogu da se popune internim konkursom i na taj način spase od gubitka posla na stotine vojnika, jer samo u BiH vojnik moze da radi do 35 godina starosti, što je apsurd”, kaže jedan pripadnik Oružanih snaga koji je profesionalni vojnik od 2008. godine. On je za Klix.ba govorio uz uvjet anonimnosti.

On dodaje da mnogi pripadnici OS BiH imaju i pismene pohvale NATO-a u Sarajevu, ali im to malo vrijedi kada će biti otpušteni u 35. godini bez mogućnosti napredovanja.

“OS BiH su vršile podmlađivanje vojničkog kadra od 2008. godine te su umjesto 'starih', izuzetno iskusnih, dobrih vojnika, dobrih majstora, mehaničara, vođa timova itd. dovedeni mlađi vojnici. Već od 2016. godine počinje otpuštanje vojnika koji su rođeni 1981. godine, baš tih 'mladih' vojnika”, kaže ovaj 34-godišnji pripadnik Oružanih snaga BiH.

Prema njegovim navodima, samo u prošloj godini OS BiH je napustilo više od 200 vojnika i većinom su napustili Bosnu i Hercegovinu.

On dodaje da je na ovaj način diskriminisano blizu 4.000 vojnika. Već su se organizirali u neformalnu grupu te traže da se poništi javni konkurs za prijem u čin oficira koji je u toku i da se blizu 50 oficirskih mjesta popuni putem internog konkursa podoficirima ili vojnicima sa završenim fakultetom.

Kao neformalna grupa, do sada su se anonimno obraćali EUFOR-u, Ambasadi Velike Britanije u BiH, te NATO-u. No, iz svih institucija im kažu da ne žele razgovarati s neformalnim grupama.

Kako kaže, najviše ih pogađaju nezvanične informacije da će ubrzo biti interni konkurs za unapređenje u čin podoficira ali ograničen do 30 godina starosti.

“Nama je prvo bilo onemogućeno da se prijavimo na javne konkurse, a sada se interni konkursi odnose samo na one mlađe od 30 godina”, dodaje on.

Na kraju kaže da je vojnim licima zabranjeno protestovati, a da nije davno bi izašli na ulice.