{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Porodica Urošević iz Tuzle: Zbog tuđe krivice dio kuće nam je uništen

10.6.2017. u 09:01
178
93
Porodica Urošević iz Tuzle: Zbog tuđe krivice dio kuće nam je uništen
178
Prošlosedmično nevrijeme praćeno jakom kišom i vjetrom porodica Urošević iz tuzlanskog naselja Slavinovići pamtit će dugo. Za svega nekoliko minuta dotad prelijepo uređeno dvorište na adresi Treće tuzlanske brigade 92 postalo je deponija fekalija i smeća, a prizemlje kuće u potpunosti je uništeno.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Porodica tvrdi da je ogorčena na rad tuzlanskih gradskih službi koje "vruć krompir" prebacuju s jedne adrese na drugu.

Zlatko Urošević tog 2. juna ni slutio nije šta će ga zadesiti, a nakon što je problem nastao kontaktirao je sve nadležne službe Gradske uprave Tuzla koje, kako tvrdi, na njegove vapaje za pomoć nisu odgovarale.

S obzirom da vremena za čekanje nije bilo, stvar je morao uzeti u svoje ruke te na sve moguće načine koliko-toliko omogućiti prohodnost odvodnih cijevi koje su u tom trenutku bile začepljene.

"Sluha za moj problem jedino je imala Vatrogasna brigada Tuzla na čelu s komandirom Elvirom Džambićem koji se na naše poznavanje potrudio da mi pomogne, ali ni oni nisu uspjeli pročepiti cijevi. U poplavi su mi oštećeni automobil, prizemlje kuće i dvorište, a šteta je negdje blizu 20.000 KM", kaže za Klix.ba Urošević.

Dva puta isti problemInače, ovo je drugi put da su se Uroševići našli u ovakvom problemu koji uzrokuje začepljenje odvodnih cijevi koje usljed kišnih padavina u sebe povuku zemlju koju je, s druge strane, nezakonitim putem u neposrednoj blizini njihove kuće kao nasip postavio jedan od komšija, što je utvrdila i Služba za inspekcijske poslove Grada Tuzla.

Kako je navedeno u dozvoli o izvršenju Rješenja koje je potpisano od urbanističko-građevinske inspektorice koja djeluje u Službi za inspekcijske poslove Grada Tuzla, nasip je okarakterisan kao neposredna opasnost po život i zdravlje ljudi, kao i da ugrožava materijalna dobra. Naređeno je uklanjanje koje do danas nije obavljeno.

"U dijelu zaključka Rješenja je navedeno da ako do 31.10.2016. godine komšija ne izvrši uklanjanje zemlje, prinudno će to regulisati kompanija Tom Cat, a njemu ispostaviti račun. Po pitanju toga do danas ništa nije urađeno. Smatram da je u ovom slučaju glavni krivac nadležna inspektorica Almasa Pirić koja nije pratila izvršenje naredbe", navodi Urošević.

Ističe da se u proteklih sedam dana obraćao brojnim gradskim službama, ali u svakoj je bio odgovor da oni nisu nadležni za rješavanje njegovog problema.

"Bilo kojoj gradskoj službi da sam se obratio samo su me upućivali na druge adrese. Uposlenici JKP Vodovod i kanalizacija Tuzla su izašli na teren, ali su mi rekli da oni ovaj problem ne mogu riješiti. Iz Civilne zaštite ništa nisu uradili za mene, a još me i ubjeđuju da su oni poslali vatrogasnu ekipu na mjesto događaja, što nije istina. To imam dokumentovano jer u izvještaju o izlasku ekipe na teren je navedeno da je fizičko lice uputilo dojavu", ističe Urošević koji je svoje tvrdnje potkrijepio spomenutim izvještajem.

Urošević naglašava da skupa sa svojim članovima porodice sad živi pod strepnjom od novih kišnih padavina koje bi mogle dovesti do ponavljanja scenarija.

Potcrtava i da je ogorčen na rad gradskih službi koje bi, nastavlja on, trebale biti u interesu svih građana, a svojim ignorantskim odnosom pokazuju baš suprotno.

Civilna zaštita: Izašli smo na terenU ovom slučaju kontaktirali smo i Službu civilne zaštite Grada Tuzla u kojoj su nam kazali da je ekipa istog dana obišla teren na potezu od Gornje Tuzle do Slavinovića.

"Taj dan smo bili na terenu i čim smo vidjeli da je došlo do poplava obavijestili smo vatrogasce, s obzirom da su oni u službi Civilne zaštite. Oni su odradili ono što su trebali, ali se ovdje radi o dva šahta koja su privatno izgrađena, ali i međuljudskim odnosima. Jedan komšija istresa zemlju, dok drugi to ne dozvoljava", kazali su nam iz Službe civilne zaštite Grada Tuzla te dodali:

"Zemlju voda odnese u šaht koji nakon toga bude zabetoniran i ne može biti očišćen mašinama s kojima čisti JKP Vodovod i kanalizacija Tuzla, te je potrebno ručno obaviti posao. Na teren smo uputili i osobu iz Službe za komunalne poslove, a dan kasnije su došli ljudi koji su ručno pokušavali odraditi čišćenje, ali nisu uspjeli."

Kada je riječ o Gradskoj službi za inspekcijske poslove, na naš upit zbog čega od 31. oktobra prošle godine do danas nije izvršen zaključak po rješenju koje je doneseno, kazali su nam da se porodica Urošević sa istim upitom u četvrtak obratila postupajućoj inspektorici te da se očekuje njeno očitovanje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: