|

Pored prve bh. štamparije u Sopotnici kod Goražda bio i srednjovjekovni manastir

Pored prve bh. štamparije u Sopotnici kod Goražda bio i srednjovjekovni manastir
4
Piše: E. A.
27.9.2017. u 07:48
135
komentara
4

dijeljenja
1/4 Foto: Klix.ba
2/4 Foto: Klix.ba
3/4 Foto: Klix.ba
4/4 Foto: Klix.ba
Okončana su arheološka istraživanja koja je u proteklih mjesec dana na lokalitetu Sopotnice kod Goražda provodio Zavod za kulturno-istorijsko naslijeđe Republike Srpske i Muzej Hercegovina iz Trebinja. Arheolozi su na inicijativu Općine Novo Goražde tragali za dokazima da se na ovoj lokaciji, gdje se nalazi najstarija štamparija u BiH i druga najstarija na Balkanu, nalazio i srednjovjekovni manastir.
Rezultati istraživanja su, kako tvrde, pokazali da je na ovom mjestu postojao manastir koji je bio svojevrsno duhovno središte ove regije.

"Kameni zidovi manastira očuvani su i do visine od metar i po, a pronađeni su pokretni arheološki materijali iz 14. i 15. vijeka. To su predmeti koji su služili u ovom manastiru, imamo nekoliko fragmenata luksuzne trpezne keramike, a ostali predmeti koje smo pronašli tiču se svakodnevnog života, to su kuhinjski lonci, zdijele, tanjiri... U jednom od grobova pronašli smo i dva dugmića koji se u literaturi spominju pod imenom 'puce', a u jednom od grobova bilo je ostataka tkanine, veza s tadašnje svečane nošnje protkane zlatnim nitima, u kojoj je pokojnik bio i sahranjen", pojašnjava arheologinja Ivana Grujić.

Jedna od prostorija je u potpunosti pregledana, dok se druga, kako pretpostavljaju, nalazi ispod temelja montažnog objekta koji je izgrađen za potrebe crkve. Iz Zavoda ističu da su radovi u ovoj godini završeni, ali da se već na proljeće očekuju nova istraživanja koja uključuju dodatne timove arheologa i drugih stručnjaka koji će multidisciplinarnim pristupom pomoći u istraživanju.

Arheološko istraživanje dio je cjelokupnog projekta čiji se najznačajniji dio već priprema za 2019. godinu kada će biti obilježeno 500 godina od osnivanja štamparije i štampanja prve knjige na ovim prostorima. Šire područje Goražda obiluje bogatim arheološkim nalazištima iz različitih perioda.
Prijavi grešku


Komentari (135)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...