Sastanak s menadžmentom
59

Vlasti u Goraždu posjetile kompaniju Emka Bosnia, razgovarali o poštivanju prava radnika u ovoj firmi

E. A.
Predsjedavajući Skupštine BPK Goražde Muradif Kanlić, premijer Edin Ćulov i ministar za privredu Zijad Briga posjetili su kompaniju "Emka-Bosnia" u Goraždu.
Na sastanku sa menadžmentom ove kompanije razgovarano je o mogućnostima unapređenja međusobne saradnje s ciljem stvaranja boljeg poslovnog ambijenta na ovim prostorima te poboljšanju materijalnog položaja radnika, s akcentom na poštivanje njihovih radničkih prava.

Od strane menadžmenta kompanije koja zapošljava oko 600 radnika predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti BPK Goražde, upoznati su sa aktivnostima koje se poduzimaju kako bi se unaprijedio poslovni i razvojni ambijent a, kako su kazali, samim tim i materijalni položaj radnika.

Podsjetimo, radnici kompanije "Emka Bosnia" krajem prošlog mjeseca su na određeno vrijeme obustavili proizvodnju u svim pogonima, a okupljanjem u krugu fabrike u Goraždu i Vitkovićima od vlasnika zatražili poboljšanje uslova rada. Dugogodišnje nezadovoljstvo visinom plaća te načinom isplate toplog obroka kulminiralo je nakon odluke menadžmenta o slanju 20 uposlenika alatnice na prinudni odmor, a nakon što su odbili premještaj u drugi pogon.

Sa čelnim ljudima kompanije iz Njemačke tada je postignut dogovor o povećanju plaće za oko 16 posto te toplog obroka za 50 posto.

U međuvremenu radnici privrednog društva Emka Bosnia su i zvanično osnovali sindikalnu organizaciju. Izabrano je rukovodstvo sindikata koje predvodi predsjednik Dino Hadžić.

"Naš primarni zadatak će biti ostvarivanje prava radnika u skladu sa zakonskim mogućnostima. Oko 60 uposlenika je bilo na zajedničkom sastanku, bili su predstavnici radnika iz svih pogona u proizvodnji. Tačno 344 radnika, stalna uposlenika firme su još ranije dali svoj potpis, mnogo njih se javlja i želi biti dio sindikata. Slijedi standardna procedura, odnosno formalnosti oko osnivanja, mi ćemo biti dio Sindikata metalaca FBIH, imamo podršku sindikalnih organizacija, imamo podršku građana, kompletne javnosti i na tome smo jako zahvalni. Također jedinstveni smo u ovome, sve moje kolege su stale iza mene i ovo je jedini pravi način da se izborimo za svoja prava, za adekvatni platu, topli obrok, dostojanstvo radnika", izjavio je Hadžić.

Međutim nezadovoljstvo odnosom prema radnicima ove kompanije sve je izraženije, ali isključivo na društvenim mrežama.

"Postoji li u ovom gradu iko da zaštiti prvenstveno osnovna ljudska prava radnika EMKA Bosnia? Treba li dozvoliti da nas rasele pod raznim izgovorima oni koji nisu lili krv i gubili porodice za one hale iz kojih danas izlaze milioni eura i koje zarađuju ti isti radnici.Ti isti radnici se danas bukvalno izbacuju na ulicu u toku našeg najsvetijeg praznika Bajrama, (usmeni otkaz je dobila moja supruga ponosna majka troje djece) samo zato što traže svoja prava koja im zakonima ove države pripadaju. Moje mišljenje je da se trebamo svi zapitati, a prvenstveno vlast ovog kantona i općine koja nema adekvatne reakcije na vapaj radnika", oglasio se Amel Helać, suprug jedne od uposlenica ove kompanije.

Kompanija EMKA Bosnia najveća je firma u Goraždu i jedna od najvažnijih njemačkih investicija u Bosni i Hercegovini. Kako prenosi Biznis.info dok investicije iz Njemačke u BiH uglavnom nižu uspjehe i predstavljaju primjer dobrog odnosa prema radnicima, ova kompanija u posljednje vrijeme ide malo drugačijim putem.

Naime, firma je prošle godine poslovala s gubitkom od preko 9 miliona KM, piše BiznisInfo.ba. Navode da je firma imala ukupne prihode od oko 80 miliona KM, što za desetak miliona maraka manje nego godinu ranije. Istovremeno, rashodi su prošle godine bili 89 miliona KM, zbog čega je napravljen spomenuti gubitak. Osim toga, prema zvaničnim podacima, firma je prošle godine imala prosječan broj radnika od 611, što je za 66 manje nego godinu ranije.

EMKA grupa je vodeći svjetski proizvođač sistema za zaključavanje brava, šarnira i brtvi za kućišta u oblastima industrije, elektronike i transporta. U njenim pogonima nastaju alati za brizganje plastike i obojenih metala, proizvodi od metala i plastike, odnosno kombinacije metal-plastika, dijelovi i sklopovi za elektroindustriju, autoindustriju i drugo.

Kompanija u Goraždu je druga po veličini, odmah iza matične firme u Njemačkoj, jedan od vodećih izvoznika iz BiH, a većinu proizvoda izvozi na evropsko tržište.