BiH
282

Popisivači nemaju prijevoz, neki se nisu obavezali na čuvanje podataka

Piše: E. Gorinjac
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Nakon prvog dana popisa u BiH na površinu su isplivali brojni problemi sa terena. Lokacije za skladištenje popisnog materijala nisu na vrjeme osigurane, pa su popisivači sav materijal nosili sa sobom kućama. Centralno skladište će biti u Istočnom Sarajevu i lokacija je jedino što je u ovom momentu sigurno. Popisivači su u pojedinim općinama prepušteni sami sebi.

Našoj redakciji su se javili popisivači iz Travnika. Neki od njih se susreću s velikim problemima. "Od samog početka, od objave konačne liste popisivača, nailazimo na probleme, općinska popisna komisija i instruktori prebacuju odgovornost jedni na druge", navodi jedan od popisivača.

On navodi kako popisivači koji su raspoređeni u prigradske mjesne zajednice nemaju nikakvu naknadu za prijevoz, hranu, ni telefonske troškove te da im u općinskoj popisnoj komisiji niko ne daje odgovore na ta pitanja. Problemi u vezi s prijevozom popisivača su se pojavili i u nekim drugim kantonima, kao što je Unsko-sanski.

"To je jedan od glavnih razloga mnogobrojnih odustajanja popisivača. Većina je nezaposlena i stvarno je sramno da nemogućnost samofinansiranja bude razlog da ti ljudi ne provedu svoj posao do kraja. Nakon prvog dana uvidjeli smo brojne propuste", tvrdi popisivač iz Travnika za Klix.ba.

Hidajeta Čolović, zamjenica direktorice Zavoda za statistiku FBiH, za Klix.ba kaže da budžetski korisnici, u ovom slučaju Zavod za statistiku, nisu u mogućnosti vršiti bilo kakve uplate, pogotovo akontacije u ovom slučaju.

"Uvjeti za rad popisivača su bili poznati unaprijed. Ono što trenutno radimo je to da pokušavamo sa članovima popisnih komisija i načelnicima općina osigurati automobile koji bi prevozili popisivače. Osim toga, predviđeno je i plaćanje za udaljene popisne krugove. Ukoliko popisivač ima svoje vozilo priznat će mu se troškovi za relaciju više od 10 kilometara po cijeni 20 posto od cijene litra goriva", kaže Čolović.

Iz statističkih institucija u BiH je rečeno kako su popisivači potpisali izjave o povjerljivosti podataka, čime su se zakonski obavezali da će čuvati lične podatke. Popisivač iz Travnika koji nam se javio tvrdi da to nije tačno.

"Niko od nas nije ni vidio kako izgleda ta izjava, a kamoli je potpisao. To se isto odnosi i na ugovore i osiguranje, ništa od toga nismo potpisali, a bačeni smo na zabačene terene bez bilo kakve logističke pomoći. Pitam se šta će biti ako se nekome od nas nešto desi", kaže ovaj Travničanin.

Zavod za statistiku FBiH je dostavio općinskim komisijama ove izjave, a na njima je da sprovedu potpisivanje. "Ako je puno popisivača, ne mogu to učiniti svi u isto vrijeme. Oni moraju potpisati te izjave, općinske komisije ih nakon toga moraju vratiti nama u Zavod", pojašnjava Čolović. No, ostaje nerazjašnjeno kako se uopće nekome moglo dozvoliti da radi kao popisivač ako prethodno ovo nije potpisao.

Što se tiče osiguranja popisivača na terenu od eventualnih povreda i slično, Čolović kaže kako je Zavod potpisao ugovor sa osiguravajućom kućom, na osnovu čega su svi popisivači i instruktori osigurani od slučaja smrti i invaliditeta.

Da popisivači još uvijek nisu potpisali nikakve ugovore o djelu priznali su i u Zavodu za statistiku FBiH. Može li se to nazvati radom nacrno?

"Printanje tih ugovora je u toku. Uvjet za njihovo kompletiranje je bio da imamo sve podatke o popisivačima. S obzirom na to da oni još odustaju i da nisu zadovoljeni svi uvjeti, nije tehnički izvodljivo printati ih pojedinačno. Čekali smo da se podaci kompletiraju i da prevaziđemo probleme u vezi s odustajanjem. Što se tiče rada nacrno, ne bih baš to tako rekla, jer javni poziv je raspisan i ne može se to tako nazvati. Provedeni su kroz centralni informativni sistem statistike i potpisat će ugovore danas ili sutra", kaže Čolović.

Što se tiče troškova telefona, Čolović kaže da su i oni predviđeni, za popisivače je to 10 KM, s tim da oni imaju potrebu samo da pošalju poruku ili prozovu instruktora koji će ih nazvati. Taj trošak će im biti nadoknađen nakon terenskog rada.