BiH
500

Popisivači nose materijal kućama, nije osigurano skladištenje podataka

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Jutros u 9 sati je počeo popis stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini, prvi nakon 22 godine. Odmah su se javili i prvi problemi, najprije oni tehnički. Naime, još uvijek nije osiguran centralni prostor za skladištenje podataka. Općine u FBiH su obezbjedile prostorije za čuvanje materijala, no popisivači će materijal nositi kućama.

Pitanje lokacije za skladištenje popisnog materijala još nije riješeno. Naime, centralno skladište bi trebalo biti u Istočnom Sarajevu, no te prostorije nisu opremljene. Nadležni vjeruju da će to pitanje biti riješeno do 15. oktobra, a do tada će popisivači nositi materijal kućama, odnosno odnositi u prostorije opštinskih popisnih povjerenstava.

"Materijal popisivači nose s sobom kući, a na kraju popisa ga predaju komsijama", kazala je za FTV Minela Biberović, općinska instruktorica u sarajevskom Novom Gradu.

Iako na taj način nisu adekvatno zaštićeni podaci građana BiH i postoji mogućnost zloupotrebe, Mirsada Adembegović, službenica za odnose sa javnošću Agencije za statistiku BiH tvrdi da nema razloga za brigu i da će za 15 dana biti riješen problem skladištenja podataka.

"Svako lice ima pravo da podnese prigovor kada sazna ili posumnja da su njegovi lični podaci zloupotrebljeni. Mi provodimo postupak i utvrđujemo da li je ta konkretna obrada bila protivzakonita", kazao je Petar Kovačević, direktor Agencija za zaštitu ličnih podataka u BiH

Hidajeta Čolović, zamjenica direktorice Zavoda za statistiku FBiH, istakla je za Federalnu televizuju da je 18.000 popisivača na terenu i da danas nisu zabilježeni veći problemi.

"Nisu svi popisivači potpisali ugovore, jer se oni još printaju. No, iako nemaju ugovore oni mogu raditi jer su se obavezali time što su dali izjavu o povjerljivosti podataka", istakla je Čolović, dodavši da su instruktori popisivačima savjetovali da polako rade, kako bi smanjili mogućnost greške, s obzirom da ima popisivača koji lošije obavljaju svoj posao.

Ona je navela da se nada da će se svi ti problemi prevazići u narednim danima i da će popis stanovništva proći u skladu sa zakonom.