BiH
2

Popisivači koji prekrše pravila će biti zamijenjeni

FENA
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Treći je dan popisa stanovništva i domaćinstava u Bosni i Hercegovini, a na današnjoj pres-konferenciji savjetnica za odnose s javnošću Agencije za statistiku BiH Mirsada Adembegović je kazala da podaci koji se tokom popisa prikupe bit će korišteni u statističke svrhe i zbirno će se objavljivati te građani neće gubiti bilo koja stečena prava kao što su imovina ili glasačko pravo.

Adembegović je za primjer uzela i manja mjesta, navodeći da ukoliko se za neko manje mjesto radi analiza i postoji malih broj određenih jedinica ili ljudi s određenim karakteristikama i ti se podaci prikrivaju te se ni u tom zbirnom obliku neće biti prikazani.

Govoreći o problemima tokom popisa Adembegović ističe da je državna statistička agencija upoznata s nekim primjerima kao što je bio onaj u Srebrenici gdje su popisivači vršili popis u kafićima te da su nadležni pravovremeno djelovali naglašavajući da će popisivači koji su prekršili pravila biti zamijenjeni.

Savjetnica je kazala i da su u Call centru (070/300-900), u kojem građani mogu dobiti dodatne pojašnjenja u vezi s popisom, do sada zabilježili 1.500 poziva, iznoseći podatak da ovaj centar radi od 08.00 do 17.00 sati kada se građani mogu informirati o popisu.

Adembegović tvrdi da je prethodna dva dana popisa prošlo bez većih problema što, prema njenim riječima, znači da su organizacija i pripreme za popis dobro urađene.

Na pitanje o promatračima Međunarodne promatračke misije i o njihovom angažmanu tokom popisa, Adembegović podsjeća da su oni jedini ovlašteni ulaziti u domaćinstva s popisivačima te da oni prate rad popisivača i da li oni svoj posao obavljaju u skladu s propisima, a do sada u izvještajima međunarodnih posmatrača nije bilo primjedbi.

I danas je ponovljeno da je procedura oko izbora lokacije centralnog mjesta za obradu podataka u toku te je izraženo očekivanje da će ona biti uskoro okončana odnosno čeka se stav Pravobranilaštva BiH, a javnost će o svemu biti obaviještena.

Budući da su mediji mnogo izvještavali o načinima plaćanja osoba angažiranih na popisu od kojih je oko 20.000 angažirano za terenski rad, Adembegović kaže da su te stvari definirane još i ranije. S obzirom na različitost terena u popisnim krugovima tako su regulirane i naknade za troškove mobitela, prijevoza i drugih troškova.