BiH
0

Popis stanovništva u BiH protekao uspješno

Piše: N. Jamaković
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Povodom završetka Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine u Sarajevu je upriličena konferencija za novinare.

Opći je utisak da je prvi korak u popisu stanovništva, a to je rad na terenu, protekao uspješno i transparentno, te su i međunarodni posmatrači imali dobre uvjete za nadzor.

Direktor Agencije za statistiku BiH Zdenko Milinović istakao je kako je popis na terenu okončan sinoć u 21 sat na cijeloj teritoriji, odnosno u 142 općine BiH. Naveo je kako je na terenu radilo 22.000 popisivača uz ostalo osoblje, koje je angažovala Agencija te entitetski zavodi za statistiku, te međunarodne posmatrače.

"Građanima je u ove dvije sedmice koliko je trajao popis na raspolaganju bio call centar te smo imali 6.911 poziva. Također, popisivači i osoblje sa terena su Agenciji i zavodima konstantno slali izvještaje sa terena putem sms poruka, te smo primili 170.000 sms poruka, a tokom popisa je potrošeno i 100 tona papira, dok je na terenu bilo pet miliona popisnica, od kojih će neiskorištene biti vraćene i naknadno uništene u skladu sa zakonom", rekao je Milinović.

Kontrolni popis u novembru

Naveo je i kako su u ovom procesu evidentirana tek tri nepoštivanja metodologije i zakona, nakon čega je obavljen ponovni popis u tim situacijama.

"Možemo biti izuzetno zadovoljni obavljenim poslom. Imali smo desetak prigovora građana na dnevnoj osnovi, što je na ovaj obim posla veoma prihvatljivo. Osigurana je zaštita ličnih podataka građana, a od 2. do 10. novembra napravit ćemo i postpopisnu anketu, odnosno kontrolni popis, kako bismo provjerili pouzdanost dobijenih rezultata na popisu, te planiramo ući u 15.000 domaćinstava u 110 općina metodom slučajnog odabira", dodao je.

Podsjetio je da od danas popisivači počinju sa predajom popisnog materijala, što treba biti završeno do 20. oktobra, a sve ide u sabirni centar u Istočnom Sarajevu, koji će biti posebno osiguran. Nakon toga će sav popisni materijal biti obrađen, te se prvi preliminarni rezultati očekuju za 90 dana, a onda će finanlni rezultati biti saopćeni 15 mjeseci poslije.

Direktor u Eurostatu i predsjednik upravljačke grupe Međunarodne posmatračke operacije Peter Everears je na konferenciji za novinare istakao kako je popis protekao u transparentnom ozračju te posmatrači nisu imali problema u njegovom nadzoru. Ocijenio je kako je to samo prvi korak, te da će i naredni koraci vezani za obradu i prezentiranje podataka također biti pod nadzorom međunarodnih posmatrača. "Mediji su također bili veoma zainteresovani za popis, što je dobro, a što se tiče broja prigovora i primjedbi, koji su evidentirani, ništa drugačije nije ni u ostalim zemljama u kojima se provodio popis", rekao je on.

Uspješan dan za BiH

Novinarima se obratio i ministar komunikacija i prometa BiH, te koordinator za popis Vijeća ministara BiH Damir Hadžić koji je na početku svoga izlaganja kazao kako je jučerašnji dan, 15. oktobar, jedan od najvećih i najuspješnijih dana za našu zemlju. Potom je muslimanima čestitao Bajram, a nogometnim reprezentativcima BiH i navijačima plasman na Svjetsko prvenstvo, te ocijenio kako treba čestitati i institucijama koje su obavile odličan posao vezano za popis. Zahvalio je potom i predstavnicima Evropske komisije koji su, kako je kazao, dali nesebičan doprinos vezano za pripreme i sam tok popisa.

"U narednim danima ćete u određenim medijima vjerovatno moći čitati o raznim nagađanjima u vezi sa rezultatima popisa, međutim, želim vam reći da niko ne može govoriti o tome izuzev Agencije za statistiku koja će, kako je predviđeno, u roku 90 dana saopćiti preliminarne rezultate, a 15 mjeseci poslije i finalne", rekao je Hadžić.

Poručio je kako je ovo veliki projekt za državu BiH, te naglasio da će rezultati popisa odlično poslužiti za donošenje budućih strategija i planova razvoja, jer će BiH ovim dobiti egzaktne podatke o tome čime raspolaže. "Raduje činjenica da susvi problemi na terenu promptno rješavani, međutim, sada nas čeka još složeniji posao obrade i potvrde tih podataka", zaključio je Hadžić.

Zaštita ličnih podataka

Direktor Milinović je govoreći o određenim brojčanim pokazateljima rekao kako su popisivači ušli u više od milion domaćinstava, te da je zadovoljan obuhvatom popisa. "Valja imati na umu da je popis statističko istraživanje, a ne administrativni posao. Ni u jednoj zemlji svijeta tokom popisa nije popisan svaki čovjek, ali ja mogu reći da sam zadovoljan obuhvatom popisa, jer smo blizu toga", rekao je Milinović.

Također je dodao da je centar u Istočnom Sarajevu spreman za prihvat popisnog materijala, te naveo kako će u narednim danima biti potrebno instalirati i istestirati opremu za obradu podataka. Kada je riječ o zaštiti ličnih podataka građana, Milinović je novinarima odgovorio da se svaki popisivač obaveza na poštivanje normi kojima je propisano čuvanje tajni vezano za te podatke, te da svako kršenje tih normi podliježe sankcijama.

Direktorica Zavoda za statistiku RS-a Radmila Čičković potvrdila je da je na teritoriji RS-a bilo 12 slučajeva kršenja procedure, nakon čega su popisivači suspendovani, a popis nanovo obavljen. Njena kolegica iz federalnog Zavoda Hidajeta Bajramović je dodala kako na području Federacije takvih slučajeva nije bilo, ali jeste bilo odustajanja popisivača nakon čega su na njihovo mjesto brzo dolazili drugi.