{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Popis stanovništva završava danas u 21 sat

15.10.2013. u 11:54
0
53
Popis stanovništva završava danas u 21 sat
0
Popis stanovništva završava danas u 21 sat
Popis stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini 2013. godine završit će, kako je i planirano, danas 15. oktobra u 21 sat.
Agencija za statistiku BiH je jučer na osnovu zaključka Centralnog popisnog biroa uputila dopis svim popisnim komisijama lokalne samouprave da do 16 sati potvrde kroz centralni informacioni sistem da mogu na vrijeme završiti popis.

Na osnovu dobivenih potvrda sa terena konstatovano je da se popis moše završiti u predviđenom roku, večeras u 21 sat.

Prvi preliminarni rezultati popisa bit će saopćeni nakon 90 dana, odnosno tri mjeseca.

Savjetnica za odnose s javnošću Agencije za statistiku BiH Mirsada Adembegović istaknula je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu da popis neće biti produžen jer je na osnovu dobijenih potvrda s terena zaključeno da ovaj proces može biti završen na vrijeme kako je i predviđeno.

Najavila je da će popisni materijal iz lokalnih popisnih komisija iduće sedmice biti distribuiran u Centar za skladištenje, a priprema prostorija je već u završnoj fazi.

"Za rad u Centru za skladištenje potrebno je oko 300 ljudi, konkurs za prijem je raspisan, prijave smo dobili, ali nemam detaljniju informaciju o tome", kazala je ona.

Potvrdila je da je popis ponovljen u pet popisnih krugova u Srebrenici, te da će i tamo sav proces do večeras u 21.00 sat biti završen.

Adembegović nije željela komentarisati navode medija o različitim neregularnostima u vezi s popisom, naglašavajući da Agencija niti Centralni popisni biro nisu dobili niti jedan zvanični dopis o bilo kakvim nepravilnostima.

Ona je naglasila da će popisivači protiv kojih je podnesena krivična prijava biti procesuirani u skladu sa Zakonom o prekršajima.

Istaknula je da će Centralni popisni biro zvanični izvještaj o milion praznih popisnih listića koji su se pojavili na području BiH dobiti po završetku popisa, kada će i zauzeti zvanični stav o tom pitanju.

Također je podcrtala da za sada planirani budžet od 46 miliona KM za sve aktivnosti i faze popisa nije dolazio u pitanje.

Prema podacima koje su prikupili Udruženje građana Zašto ne i Koalicija Jednakost, u okviru projekta Popismonitor mnogo toga nije bilo uredu u vezi sa popisom. Istaknuto je da prije svega institucije BiH nisu bile dovoljno pripremljene za popis stanovništva te ugovori i izjave o povjerljivosti nisu bili potpisani, određeni broj popisivača nije obučen za taj posao, a pitanja u popisnici nisu bila potpuno jasna građanima BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: