{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Popisni materijal završio u kontejneru za smeće!

A
21.10.2013. u 12:25
0
102
Popisni materijal završio u kontejneru za smeće!
0
Popisni materijal završio u kontejneru za smeće!
Foto: Anadolija
Šest dana po završetku popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini, i dalje pristižu informacije o nepravilnostima u provođenju tog procesa.
U nedjelju navečer popisni materijal je pronađen u kontejneru za smeće u sarajevskom naselju Dobrinja, u Općini Novi Grad.

Popisni materijal je snimljen 20. oktobra, a novinar agencije Anadolija se uvjerio u njegovu vjerodostojnost. Pored jedne popisnice (P-1), u smeću je završio i tzv. Kontrolnik, te upitnik za domaćinstvo i stan (P-2). U materijalima se navode imena šest osoba koje su navodno popisivane.

Iako su popisivači trebali popisnice vratiti do 20. oktobra u općinske popisne komisije, kako bi iste danas bile transportirale u centralno obradno mjesto u Istočnom Sarajevu, neke od popisnica, ipak, nisu vraćene, što potvrđuje i slučaj iz sarajevskog naselja Dobrinja. Navedeni događaj podgrijava sumnje da bi moglo biti još takvih slučajeva.

Prema Metodologiji za pripremu, organiziranje i provođenje popisa u BiH, po završenom popisivanju na svom popisnom krugu, to jeste pošto je popisao sve stanove, sva domaćinstva i sve osobe, popisivač sređuje popisnu građu tako što sve neiskorištene obrasce i popisne obrasce na kojima je napravio grešku (poništene obrasce), koja se prema ovom uputstvu ne može ispravljati, stavlja na dno kutije za čuvanje i predaju materijala.

Na njih stavlja sve obrasce P-2 s pripadajućim popisnicama (ili bez njih, ako P-2 nema pripadajućih popisnica), složene prema redoslijedu kojim su osobe upisane u spisak osoba. Tako složene obrasce P-2 slaže onim redom kojim su stanovi i domaćinstva upisivani u Kontrolnik, tj. u "Popis adresa i popisanih jedinica i pregled rezultata po domaćinstvima".

"Broj svih obrazaca (ispravno popunjenih, neupotrijebljenih i poništenih) mora odgovarati broju zaduženih obrazaca na početku Popisa", navodi se.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija


Ovako sređen popisni materijal (spakovan u kutiju za popisni krug) popisivač predaje svom općinskom/gradskom instruktoru, koji je dužan da pregleda materijal i da, u saradnji s popisivačem, otkloni sve eventualne propuste.

Za komentar i odgovor na pitanje koje su zakonske posljedice za bacanje popisnica, novinar AA se obratio direktoru Agencije za statistiku BiH (BHAS) Zdenku Milinoviću.

On je, međutim, istakao kako ne može davati odgovore na takva pitanja, te da je za odnose s medijima zadužena glasnogovornica BHAS Mirsada Adembegović.

Adembegović nam, također, nije mogla dati komentar na slučaj iz naselja Dobrinja. Naglašavajući kako nema ovlaštenja da sama daje odgovore, a bez prethodnog kontaktiranja popisnog biroa, Adembegović je istakla kako odgovor na sva pitanja, a u skladu sa procedurom, može dostaviti samo pismenim putem, i to u roku od 24 sata.

Član projekta Popismonitor.ba Dalio Sijah kazao je u izjavi za AA kako slične pritužbe tokom popisa nisu zabilježili.

"Dobili smo razne pritužbe na proces provođenja popisa, ali, zaista, da je neko bacio popisnicu u kontejner nismo. Koliko sam ja upoznat, sav popisni materijal trebao je biti vraćen do jučer u popisne komisije, i ispunjen i prazan, a kako bi bio skladišten u Istočnom Sarajevu", rekao je Sijah.

Kako je danas saopćeno iz Agencija za statistiku BiH, u skladu sa planom počela je distribucija popisnog materijala sa terena u centralno obradno mjesto koje se, prema Zakonu o popisu, nalazi u Istočnom Sarajevu. Dostava i skladištenje popisnog materijala treba da se završi do 25. oktobra 2013. godine.

Za potrebe poslova prijema, evidentiranja i skladištenja popisnog materijala Agencija za statistiku BiH je u saradnji sa entitetskim zavodima zaposlila, putem javnog poziva, skladištare i operatere za preuzimanje popisnog materijala.

"Za potrebe obrade podataka biće ukupno zaposleno 298 osoba, na period od devet do petnaest mjeseci... Čuvanje popisnog materijala u popisnim komisijama lokalne samouprave, distribucija i osiguranje centralnog obradnog mjesta do završetka aktivnosti popisa 1. jula 2016. godine, povjereno je Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH", saopćeno je.

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini u BiH trajao je od 1. do 15. oktobra.

U popisu je učestvovalo oko 22.000 popisivača, 40 državnih instruktora, 203 entitetska instruktora, 30 članova kantonalnih popisih komisija, 625 članova popisnih komisija lokalne samouprave, te 2.800 općinskih instruktora. Zakonom o popisu predviđeno je da budžet za popis iznositi 46 miliona KM (oko 23 miliona eura), u što je uključeno i 7,5 miliona eura granta koji je odobrila Evropska komisija.

Preliminarni rezultati popisa mogu se očekivati u januaru 2014. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: