{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Milinović: Podatke popisa ćemo obraditi neovisno od bilo kakvih utjecaja

F
1.8.2013. u 13:32
0
5
Milinović: Podatke popisa ćemo obraditi neovisno od bilo kakvih utjecaja
0
Milinović: Podatke popisa ćemo obraditi neovisno od bilo kakvih utjecaja
Foto: Zdenko Milinović/Klix.ba
Direktor Agencije za statistiku BiH Zdenko Milinović danas je rekao da su u svim općinama formirane komisije za popis stanovništva, domaćinstava i stanova 2013. , a koji će biti obavljen od 1. do 15. oktobra.
Istaknuo je da je do danas prijavljeno više od 55 hiljada kandidata za popisivače ili općinske instruktore i da predstoji pravljenje rang listi, naglasivši da će tu biti uračunato i 20 posto rezervnih kandidata, u slučaju odustajanja pojedinaca, kao i da će sav taj posao biti završen do kraja ovoga mjeseca.

"Naša obaveza je da obradimo podatke u skladu sa zakonom, stručno, profesionalno i potpuno neovisno od bilo kakvih utjecaja i mi ćemo se toga držati", rekao je Milinović u Sarajevu tokom druženja s predstavnicima medija, koje je Agencija organizirala u okviru priprema za popis stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH. Također, opsežnija kampanja o popisu najavljena je od početka narednog mjeseca.

Prvi rezultati popisa, kako je rekao Milinović, bit će objavljeni 90 dana po okončanju terenskog rada, kako je i zakon propisao.

"Ostale rezultate objavljivat ćemo sukcesivno kako se koja knjiga bude završavala - obrazovna struktura stanovništva, ekonomske karakteristike, starosne karakteristike i slično. Znači svaki taj set tabela i podataka kako se bude završavao bit će objavljen i konačan posao mora biti završen do polovine 2016. godine.To je veliki broj tabela i podataka koji se moraju obraditi", istakao je Milinović.

Popis stanovništva je najveće statističko istraživanje jedne države kojim se prikupljaju, obrađuju i objavljuju podaci o stanovništvu, kućanstvima i stanovima i najvažniji statistički izvor pojedinačnih podataka o stanovništvu jedne države te osim za državu, ima izuzetnu važnost i za entitete i lokalne zajednice.

"Da bi neka lokalna zajednica aplicirala za razvojne projekte kod EU mora imati precizne podatke o broju stanovnika i druge određene podatke. Naprimjer, ne može se aplicirati za neki socijalni program, izgradnju škole, ako popis ne pokaže da je to stvarna potreba. Dakle, popis pored značaja za države i entitete ima veliki značaj i za lokalnu samoupravu", kazao je Milinović.

Milinović je podsjetio i da je popisnica za dijasporu u skladu sa zakonom i da je urađena kao i metodološke upute.

"Imamo popisnicu i metodološke upute za popis dijaspore i taj popis će ići putem web stranice Agencije, što znači da će dijaspora moći preuzeti s web stranice popisnicu, popuniti je i poslati poštom Agenciji. Mi ćemo je, kako smo i rekli,u ovom mjesecu staviti na web stranicu da bi bila dostupna na vrijeme, ali će se popis odvijati u onom periodu u kojem je i predviđen zakonom", rekao je Milinović.

Podsjećamo, popis se provodi na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine i njime su obuhvaćene sve općine (142). Tu je i Distrikt Brčko. Popis organiziraju i provode statističke institucije u Bosni i Hercegovini: Agencija za statistiku BiH, Federalni zavod za statistiku i Republički zavod za statistiku RS-a, u saradnji s ministarstvima i drugim institucijama nadležnim za poslove popisa.

Sadržaj, priprema, organizacija i provođenje popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini u 2013. godini, kao i obaveze državnih i drugih organa i organizacija uključenih u popis, obaveze i dužnosti davalaca popisnih podataka i osoba koje obavljaju poslove popisa, objavljivanje popisnih rezultata i finansiranje popisa utvrđeni su Zakonom o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini 2013. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: