{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zdenko Milinović: Popis stanovništva kao temelj razvoja države

23.9.2013. u 13:16
2
5
Zdenko Milinović: Popis stanovništva kao temelj razvoja države
2
Zdenko Milinović: Popis stanovništva kao temelj razvoja države
Zdenko Milinović (Foto: Klix.ba)
Sljedeće sedmice počinje Popis stanovništva u Bosni i Hercegovini. Nakon 22 godine ćemo dobiti precizan broj stanovnika, kao i presjek stanja u državi u pogledu stanovništva i domaćinstava. Najveći dio podataka koji se dobiva Popisom nije moguće prikupiti na drugi način, a njegova je prednost što obuhvata stanovništvo i domaćinstva u cijeloj državi u istom trenutku.
Zdenko Milinović, direktor Agencije za statistiku BiH, ističe važnost povezanosti ažurnih i tačnih statističkih podataka s kreiranjem strateških razvojnih planova.

''Rezultati Popisa će biti temelj planiranja socijalnih, ekonomskih i razvojnih politika uopće u BiH. Nemjerljiv je značaj tih podataka s aspekta euroatlanskih integracija naše zemlje i korištenja evropskih razvojnih fondova'', kaže Milinović.

Osim podataka o tačnom broju stanovnika, domaćinstava, spolnoj, starosnoj i obrazovnoj strukturi, Milinović ističe i da će Popis pokazati stvarnu produktivnost bh. stanovništva.

''Utvrdit ćemo koliko iznosi BDP po stanovniku, ali i sve vidove potrošnje. To je nemjerljivo važno za projektiranje razvoja u javnom sektoru: obrazovanju, zdravstvu, socijalnoj zaštiti, kao i za prognoziranje potreba poslovnog sektora'', kaže Milinović, ukazujući da će rezultati Popisa značajno identificirati i socijalne parametre u BiH, kao što je broj izdržavanih i radno aktivnih osoba.

Preliminarni rezultati Popisa, o broju stanovnika, stanova, domaćinstava i broju domaćinstava koja se bave poljoprivrednom proizvodnjom bit će objavljeni u roku od 90 dana nakon završetka popisivanja.

''Ostali ostali rezultati, određeni jedinstvenim programom za obradu podataka objavljivat će se sukcesivno do 01. 7. 2016. godine. Popis ćemo provesti u skladu s međunarodnim preporukama Ujedinjenih naroda i standardima Evropske unije, tako da ćemo imati međunarodno uporedive i priznate podatke'', zaključio je Milinović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: