BiH
5

Za popis (ne)spremni

Klix.ba
Popis stanovništva i domaćinstava u BiH je počeo jutros u devet sati i trajat će do 15. oktobra. Iako je sve počelo i sada nema povratka, čini se kako su problemi brojni i da se nadležne institucije nisu baš najbolje spremile.

U sinoćnjem Dnevniku 2 FTV-a gostovao je Fadil Fatić, zamjenik direktora Agencije za statistiku BiH, koji je iznio niz problema s kojima starta popis.

Još je problematično pitanje lokacije za skladištenje popisnog materijala, za koje tvrde da je u završnoj fazi i da će biti u Istočnom Sarajevu.

"Što se tiče skladištenja popisnog materijala, danas sam dobio odluku direktora Agencije Zdenka Milinovića, u kojoj stoji da je on izabrao određenu lokaciju, a ja mogu da tvrdim da je ta odluka u suprotnosti sa zakonom", rekao je Fatić.

"Što se tiče tehničkih priprema za popis stanovništva, nije usvojena metodologija o registrima teritorijalnih jedinica, a bez nje se ne mogu kvalitetno raditi dalji postupci. Entitetske institucije nisu dostavile podatke koje smo mi tražili, a to se odnosi na vektorske krugove, a pomoću vektorskih linija mi možemo napraviti kartografski sistem, gdje ćemo tačno pratiti šta se dešava na terenu i imati kvalitetan monitoring popisa stanovništva", rekao je Fatić.

"Pored navedene metodologije uopšte ne postoji potpisan protokol o zaštiti podataka i baze podataka između Agencije i entiteskih zavoda za statistiku, što je nedopustivo, jer je to obaveza po Zakonu o popisu stanovništva BiH", istakao je Fatić.

Kazao je da je dodatni problem stvorilo odustajanje popisivača i instruktora, te da se obuke, koje bi trebale trajati najmanje pet dana, vrše u dan ili dva.

"Centralni popisni biro uopće nije usaglasio plan popisnih aktivnosti sa sadašnjim stanjem, niti je usvojio niz akata koji se odnose na kontrole kontingenata, logičke kontrole i sistem optičkog čitanja. Počinje popis, a ovo su sve tehnički i stručni problemi - ništa od toga nije završeno", naglašava Fatić.

Prema Fatićevim riječima, stvar je procjene nadležnih institucija da li popis može doći u pitanje i svako treba da snosi svoju odgovornost.

"Ja sam član Komisije za izbor centralne popisne lokacije. Na posljednjoj sjednici svoje mišljenje sam izdvojio - ostali članovi su na protivpravan način isključili više ponuđača iz dalje procedure odabira tako što su iskoristili neku mogućnost mišljenja državnog Pravobranilaštva, koje je samo po sebi kontradiktorno", kazao je zamjenik direktora Agencije za statistiku BiH, dodavši da je Komisija dala zaključak da se angažuje pravni ekspert, koji će dati mišljenje da li je tenderska dokumentacija urađena u skladu sa zakonom ili ne.

Fadil Fatić (Foto: Anadolija)
Fadil Fatić (Foto: Anadolija)

Fatić je spomenuo i probleme u vezi sa Međunarodnim monitoring timom.

"Vijeće ministara ima zaključen sporazum sa Evrospkom komisijom o Međunarodnom monitoring timu. U principu, taj tim je imao afirmativnu ulogu, ali je bilo i kontradiktornih izjava. U jednom izvještaju su nešto konstatovali, a kasnije imate situaciju da u nekom daljem izvještaju govore suprotno prvom izvještaju", tvrdi Fatić.

Podsjetio je i da je Međunarodni tim dao preporuku da se Vijeće ministara uključi u rješavanje nekih metodoloških situacija koje su isključivo u nadležnost struke. U Zakonu o statistici u članu 21. navedeno je da se politika ne smije mješati u nadležnosti struke. "Međunarodni monitoring tim je uvukao politiku u popis stanovništva tako da mi na neki način imamo politički, a ne projekt struke i statistike, što je situacija za analize nekog nezavisnog tijela”, kaže Fatić.

"Još jedan bitan problem je što ne postoji procjena državnih instruktora i Agencije. Mi imamo oko 140 lokacija, gdje će popisivači dostavljati materijal za skladištenje. Mi nemamo informacije da li su te lokacije zaštićene i šta će se dešavati sa njima. Uopće ne postoji strategija zaštite podataka", izjavio je Fatić.