Aktivisti skeptični
70

Ponuđena alternativna lokacija za odlaganje opasnog otpada iz Termoelektrane u Tuzli

A. K.
Rudnik soli Tetima (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Rudnik soli Tetima (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Grad Tuzla Elektroprivredi Bosne i Hercegovine ponudio je alternativno rješenje za odlaganje šljake i pepela iz tuzlanske Termoelektrane.
Umjesto predviđene deponije uz jezero Šićki brod nadomak Tuzle kao novi lokalitet navedeni su podzemni kanali rudnika soli Tetima izvan grada. Međutim, građani i ekološki aktivisti su skeptični, jer je drugačiji metod odlaganja ovog otpada znatno skuplji za Elektroprivredu BiH.

U proteklom periodu izvršen je ogroman pritisak građana Tuzle i Lukavca na nadležne kako ne bi došlo do formiranja deponije šljake i pepela u neposrednoj blizini jezera Šićki Brod, što je predviđeno nacrtom izmjena i dopuna Prostornog plana Tuzlanskog kantona (TK).

Ovom projektu oštro su se usprotivile i lokalne vlasti Tuzle i Lukavca te je Elektroprivredi BiH upućen prijedlog alternativne lokacije, odnosno rudnika soli Tetima.

Termoelektrana u Tuzli (Foto: A. K./Klix.ba)
Termoelektrana u Tuzli (Foto: A. K./Klix.ba)

Projektom je predviđeno da se pokvašena šljaka cijevima transportuje do podzemlja ovog rudnika. Na ovakav način Termoelektrana Tuzla rješavala bi se opasnog otpada na ekološki prihvatljiv način.

Predsjednik Udruženja Eko-sport Senad Isaković za Klix.ba je kazao da bi se odlaganjem šljake i pepela na Tetimi spasio prostor i prirodne ljepote jezera Šićki Brod. Međutim, uvjerenja je da ovu alternativu neće prihvatiti iz tuzlanske Termoelektrane, odnosno Elektroprivrede BiH, uz obrazloženje da je ovakav način deponovanja otpada znatno skuplji.

"Ljudima koji se bave ovim poslom ova ideja, odnosno alternativna lokacija duži period je poznata, ali je interesantno da imaju razrađena još dva prijedloga za odlaganje u Višći i kopu Šikulje. Bilo koja od ove tri ideje usvajanjem bi znatno spasila građane i prostor. Mi ćemo pratiti situaciju", rekao nam je Isaković.

Nakon protesta Lukavčana i Tuzlaka na kojem je jasno poručeno da neće dozvoliti formiranje deponije opasnog otpada na ovom jezeru uslijedio je sastanak predstavnika Vlade Tuzlanskog kantona, članova ekoloških udruženja i mještana mjesnih zajednica koje gravitiraju jezeru i tuzlanskoj Termoelektrani.

"Mi smo premijeru Tuzlanskog kantona i njegovim saradnicima na sastanku predstavili dva rješenja koja je radio Rudarski institut. Oni su nam čvrsto obećali da će se u prijedlogu prostornog plana koji će ići na usvajanje Vladi TK, a onda i Kantonalnoj skupštini, izbrisati svaka rečenica u kojoj se navadi bilo šta u vezi jezera Šićki Brod. Ukoliko bi se nastavila priča o deponovanju šljake i pepela iz Termoelektrane uz jezero Šićki Brod, mi imamo razvijene planove da to ne dopustimo", naglasio je Isaković.

Inače, regulacionim planom Tuzle na lokalitetu jezera Šićki brod nije navedena deponija šljake i pepela, već je predviđena izgradnja savremenog rekreacionog centra.