Neravnopravan status
47

Policajci u Tuzlanskom kantonu 20 godina čekaju kolektivni ugovor, žele bolje plaće

Piše: A. K.
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Policijski službenici s područja Tuzlanskog kantona (TK) već 20 godina se nalaze u neravnopravnom položaju u odnosu na sve ostale budžetske korisnike, a kako tvrde iz Sindikata policije MUP-a TK, posljedica toga je nepotpisivanje kolektivnog ugovora s Vladom TK.

Ovaj ugovor bi, navode policajci, predstavljao dugoročnu garanciju za njihova ranije utvrđena prava.

Upravo zbog činjenice da jedini nemaju potpisan kolektivni ugovor, policijski službenici u Tuzlanskom kantonu odbili su potpisati sporazum s Vladom TK vezano za povećanje plaće za budžetske korisnike u visini od 6,5 posto, koje je predviđeno budžetom za 2018. godinu.

S ranije utvrđenom visinom osnovice, regresom i toplim obrokom, a koji su navedeni u sporazumu između Vlade TK i budžetskih korisnika, iz Sindikata policije MUP-a TK tvrde da se slažu te da spomenuti dokument nisu željeli potpisati zbog jedne rečenice koja nije navedena.

"Kada smo pregovarali, postigli smo dogovor o visini osnovice, toplog obroka i regresa. S Vladom TK je dogovoreno da se nastave pregovori između predstavnika vlade i našeg sindikata, a u vezi s potpisivanjem kolektivnog ugovora te pokušaja implementacije Zakona o plaćama policijskih službenika u FBiH na području TK. Nisam imao primjedbe na sastav sporazuma, nego sam tražio da se u jednoj tački dodatno stavi da se vlada i sindikat obavezuju da nastave pregovore o potpisivanju sporazuma i implementaciji zakona", kazao je za Klix.ba predsjednik Sindikata policije MUP-a TK Dževad Velagić, navodeći razlog zbog kojeg nije potpisan sporazum.

Na kolektivni ugovor čekaju 20 godina

Sadržajem sporazuma, kako su naveli, policajci u TK konačno žele obavezati vladu na pokretanje aktivnosti za potpisivanje kolektivnog ugovora na koji čekaju već 20 godina.

"Nijedna vlada u posljednjih 20 godina nije sačinila prijedlog kolektivnog ugovora i pokušala ga potpisati s nama. To je nekakav diskriminirajući odnos svih vlada. Želimo biti ravnopravni kao svi budžetski korisnici u TK. Mi smo jedina grana koja nema ugovor i izgleda da nikome nije u cilju da to s nama završi", naglašava Velagić.

Sindikat policije MUP-a TK prije dva i po mjeseca utvrdio je Nacrt kolektivnog ugovora koji je dostavljen na adresu Vlade TK i resornog ministarstva.

"Mi želimo da dostignuta prava policije pretočimo u ugovor, kako bi ubuduće bila zagarantovana, odnosno kako neko ne bi došao te u budućnosti umanjivao naša prava", navodi Velagić.

Napomenuo je i da Sindikat policije MUP-a TK ima korektne odnose sa svim ostalim sindikatima u ovom kantonu te da su prilikom usaglašavanja visine osnovice, toplog obroka i regresa svi imali jednak stav.

Rekao je i da Zakon o plaćama policijskih službenika FBiH policajcima u kantonima garantira minimalno 80 posto primanja koja su propisana spomenutim federalnim zakonom, što nije sprovedeno u cijelosti u najmnogoljudnijem kantonu u FBiH.

"Bilo je nekakvih pokušaja dosad, ali ništa nije postignuto. Sada kada je stanje u budžetu normalno pokušavamo implemetirati dio zakona", nastavlja on.

Isti posao, a različite plaće

Iako bi plaće policijskih službenika na nivou Federacije BiH trebale biti iste, to ipak nije slučaj u praksi. Navodeći primjere Tuzlanskog, Zeničko-dobojskog i Unsko-sanskog kantona, Velagić je kazao da se policajcima za isti posao razlike u naknadama kreću i do 500 KM.

"Policajac početnik u TK danas ima plaću 639 KM, ostale plaće su, gledajući na minuli rad, 0,5 posto veće te jedan stariji policajac ima blizu 900 KM, a razrednik sa stažom od 34 godine 930 KM. S obzirom na to da od 2018. godine Zeničko-dobojski kanton implementira federalni zakon, plaće će u odnosu na TK policajcima biti veće za 300-400 KM po činu", dodao je Velagić.

Smatra i da razlika u plaćama policijskih službenika u kantonima predstavlja ogledalo sprovođenja loše politike na federalnom nivou.

"Federalna vlada je morala donošenjem propisa obavezati kantone da isto ispoštuju, međutim, to je stavljeno na nečiju dobru volju da li to želi. U jednom kantonu kažu da to ne mogu implementirati jer nemaju novca, drugi možda ne želi... Smatram da bi pravda u državi bila da svaki radnik bude plaćen jednako za isti posao koji obavlja, nebitno da li ga radi u Tuzli, Sarajevu, Mostaru...", potcrtava Velagić.

S druge strane, premijer TK Bego Gutić na prekjučerašnjoj konferenciji za medije je kazao da Vlada TK ima prijedlog, a to je da kroz kolektivno pregovaranje sklope granski kolektivni ugovor te na takav način pokušaju implementirati dio Zakona o plaćama policijskih službenika u onoj mjeri u kojoj to budžet u 2018. bude dozvoljavao.

"Prilikom donošenja zakona prije sedam godina niko nije pitao kantone mogu li oni sa svojim budžetima podnijeti finansijska opterećenja. Obaveza je bila donošenja kantonalnih zakona u skladu s tim federalnim, a koja još uvijek niko nije donio. Mi ovdje imamo zajednički kolač koji se zove budžet TK i koji moramo ravnopravno dijeliti sa svima. Ustav kantona je jasan - nadležnost za unutrašnje poslove je na kantonu, a ne na Federaciji, tako da o svim pravima i obavezama odlučuje kanton. Kroz kolektivno pregovaranje mi želimo izaći u susret onim nižim kategorijama, to su policajci i stariji policajci, odnosno oni koji se nalaze u 'direktnoj proizvodnji'", naglasio je Gutić.

Iz Sindikata Policije MUP-a TK su poručili da su otvoreni za pregovor s predstavnicima Vlade TK kako bi se prevazišli navedeni problemi.