BiH
3

Pogledajte u kakvom luksuzu je živio Vasilije Kačavenda

Klix.ba
Foto: Blic.rs
(Foto: Blic.rs)
Razriješeni vladika Vasilije Kačavenda iza sebe će ostaviti nevjerovatno bogatstvo u Vladičanskom dvoru u Bijeljini.

Pozlaćeni namještaj, kolekcija slika najpoznatijih slikara, skupocjeni suveniri iz cijelog svijeta...sve to je sastavni dio ovog "parčeta neba na zemlji", kako ga je nazvao Kačavenda, piše Blic.

Stanovnici Bijeljine su Kačavendino sjedište nazivali "mali Versaj", a ono je u svakom smislu simbol luksuza i ponašanja koje ne priliči episkopu, a po kojem je Kačavenda poznat.

Izvori Blica tvrde da je bivši vladika i dalje u sjedištu Zvorničko-tuzlanske eparhije, a o njegovom mjestu daljeg boravka odlučit će Sinod.

Kompleks Vladičanskog obuhvata sjedište eparhije i manastir. Do episkopskog kabineta, kao glavne kancelarije, prolazi se kroz nekoliko luksuznih salona. Rijetki tepisi, pozlaćeni lusteri, garniture u stilu francuskih kraljeva, desetine originalnih slika poznatih slikara samo su dio enterijera. Sprat pripada isključivo episkopu i mnogo je raskošniji od prizemlja.

U spavaćoj sobi je krevet sa baldahinom, a u dva velika kupatila su jacuzzi i brojna pjeskarena ogledala. Po ostalim sobama i hodnicima su komode, amfore i vrijedni suveniri iz cijelog sveta. Mnoge od rijetkih dragocjenosti bit će izložene u budućem muzeju eparhije.

Uz manastirsku crkvu Svetog Vasilija izgrađeno je i grobno mjesto za Kačavendu.

"Pričao je da želi da poslije smrti njegov nasljednik otvori prozor i prvo ugleda grobnicu u kojoj počiva čovjek koji je sve to sagradio", ispričao je izvor Blica iz eparhije.