BiH
415

Sinod Srpske pravoslavne crkve gledao Kačavendin porno snimak

Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Snimak na kome vladika zvorničko-tuzlanski Vasilije Kačavenda ima seksualni odnos s mladićima, pušten je na sjednici Sinoda Srpske pravoslavne crkve (SPC), tako da su i članovi crkvene vlade mogli da se uvjere da su navodi protiv episkopa istiniti, saznaje Blic.

Iako je tada vladika Vasilije rekao Sinodu da hoće u penziju, prema saznanjima Blica, on je u eparhiji organizirao potpisivanje podrške sa kojom namjerava na Saboru da spriječi penzionisanje.

Blic piše kako sada nije moguće izbjeći njegovo penzionisanje, s obzirom na to da Sinod posjeduje obilje dokaza o vladikinom angažmanu koji nije crkvene i duhovne prirode.

Sporni snimak kojeg je prošle sedmice pokušao prodati jeromah Nikolaj Stamatović za 100.000 eura članovi Sinoda su zapravo vidjeli među prvima, jer je sa ostalim materijalom protiv vladike Vasilija u novembru donesen na sjednicu ovog crkvenog tijela. Snimak nije jedino što posjeduje Srpska pravoslavna crkva, tu su još i sporne fotografije, kao i svjedočenja mladića i bogoslova.

Crkva je zapravo pokrenula internu istragu nakon što su se dječaci iz Cetinjske bogoslovije požalili svojim duhovnicima da su imali neprijatnosti sa vladikom Kačavendom.

Međutim, iako se vladika na Sinodu složio s prijedlogom da treba ići u penziju i podnio takav zahtjev, on je sudeći po onome što se posljednjih dana događa u njegovoj eparhiji, odustao od svoje riječi. Kako Blic saznaje, vladikini namjesnici skupljaju potpise podrške koji bi trebalo Kačavendi da pomognu da na majskom saboru ne bude penzionisan. Za sada, saznaje Blic, samo dvojica episkopa su odbili potpisati podršku.

Jedan od sveštenika koji je potpisao podršku vladiki je kazao da je to morao uraditi.