Vjerski analitičar: SPC mora poduzeti najoštrije mjere protiv vladike Kačavende

A
Anadolija
17.4.2013. u 14:30
2
5
Vjerski analitičar: SPC mora poduzeti najoštrije mjere protiv vladike Kačavende
2
Vjerski analitičar: SPC mora poduzeti najoštrije mjere protiv vladike Kačavende Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Ugledni srbijanski vjerski analitičar Mirko Đorđević izjavio je u razgovoru za agenciju Anadolija (AA) kako je Srpska pravoslavna crkva (SPC) pred velikim iskušenjem nakon otkrića snimka koji dokazuje da je vladika zvorničko-tuzlanski Vasilije Kačavenda imao seksualni odnos sa četvoricom mladića.
Sporni snimak pušten je, kako prenose mediji u Beogradu, na sjednici Sinoda Srpske pravoslavne crkve, tako da su i članovi crkvene vlade mogli da se uvjere da su navodi protiv episkopa istiniti. Iako je vladika Vasilije ranije poručio Sinodu da želi u mirovinu, beogradski mediji su, također, doznali, da je u eparhiji organizirao potpisivanje podrške sa kojom namjerava na Saboru da spriječi umirovljenje.

"Najnovije vijesti u vezi sa aferom, da tako kažem, zvorničko-tuzlanskog vladike Kačavende dobila je nove momente, iako je mnogo toga i odranije bilo poznato. Prije svega, njegova uloga u ratu, huškanje na rat... Sada su u pitanju homoseksualni odnosi, pedofilija. I to nije novo i ranije je bilo pomena o tome. Ali, sada, to su posljednje vijesti, postoje autentični snimci koji se nalaze u rukama Svetog Sinoda SPC, a to će reći crkvene vlade, koja treba da obilje tog materijala prouči i da se izjasni o svemu. Ranije je Sinod u jednom slučaju izbjegavao, pa stvar htio da gurne pod tepih i da slučaj zastari", rekao je Đorđević za agenciju Anadolija.

Sada, dodao je, to nije moguće. SPC je pred iskušenjem da konačno mora da progovori.
"Postoji mogućnost da vladika Kačavenda bude penzionisan. On je to na prošlom Saboru bezmalo prihvatio, ali prema posljednjim vijestima ne pristaje na penzionisanje, nego skuplja potpise u eparhiji, potpise svog sveštenstva kao podršku sebi pred Saborom koji treba da počne redovno zasjedanje početkom maja. Sveštenici moraju da potpisuju podršku, jer, kako tvrde, u slučaju da ne bude penzionisan, ostat će na ulici. Sada je na potezu SPC i ona treba da utvrdi činjenično stanje, odnosno treba da povede najnormalniju crkvenu istragu. Sinod ima komisiju, postoje eparhijski i Vrhovni duhovni sud, to je pravosuđe, i treba da presude u toj stvari. Tu je glavni problem. Stvorena je velika uznemirenost ovdje zbog toga. Jer, ovo nije jedini slučaj. Pominju se i vladike mileševski Filaret i vranjski Pahomije'', tvrdi on.

Podsjeća da prema učenju Hrišćanske crkve pedofilija i homosksualni odnosi predstavljaju "nastranost i smrtni grijeh".
"Nisam siguran da li će SPC ovog puta uspjeti dvije stvari. Dakle, ili da opet gurne probleme pod tepih ili da se suoči sa činjenicama, pa da preduzme mjere. Crkva može po kanonskom pravu da poduzme epitimije, da ga penzioniše, da ga raščini, naloži mu post i boravak u manastiru. Ne može da ga zatvori. To je stvar pravosuđa. Stoga su crkveno i građansko pravosuđe na potezu i pred velikim iskušenjem. Još nemamo rezultate da li je završila sjednica Sinoda, odnosno crkvene vlade", rekao je Đorđević.
Đorđević je i ranije upozoravao na ulogu pojedinih vladika i SPC uopće u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije, ali i na druga nemoralna dešavanja u Crkvi.
"Iz SPC uglavnom nisu odgovarali ili su tvrdili da je riječ o ataku na Crkvu. Ali, javnost je sada na iskušenju, crkvena i laička. Ako se sve te činjenice pokažu tačnim, onda je to skandal i baca tešku mrlju na temeljna određenja monaškog života i ustrojstva SPC. Pitanje je kako će Crkva na ovo odgovoriti. Jer, u Crkvi se smatra da je homoseksualnost izopačenost i smrtni grijeh. Šta da radimo? Tu smo, gdje smo", naglasio je ugledni analitičar.

Na pitanje šta ukoliko SPC, ipak, ne zauzme kritički stav prema Kačavendi, Đorđević je precizno odgovorio:
"Ako SPC ne zauzme kritički stav i ne donese jasnu odluku, ostat će sumnja i dalje i bacat će sjenu na samu SPC koja se bori i tvrdi za sebe da je respektabilna ustanova koja uživa povjerenje građana. Ovog puta neće ići tako. Crkva bi morala, ukoliko provjeri činjenice, da pribjegne najstrožijim mjerama pa ako ne može da stvar preda sa dokumentacijom na područje građansko-pravnog sudstva. Vidjet ćemo šta će biti, lično se nadam da će Crkva napokon povući potez. Ovakvi slučajevi se često javljaju i nisu sporadični", zaključio je Đorđević u razgovoru za agenciju Anadolija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (5)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: