Regija
61

Kačavenda ide u manastir ili u starački dom, ako ne bude osuđen

Klix.ba
Vladika Kačavenda (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Vladika Kačavenda (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Razriješeni episkop Vasilije mogao bi po odlasku u penziju ostati kao monah u nekom manastiru Srpske pravoslavne crkve ili sam sebi plaćati starački dom, hotel ili neki drugi smještaj, ukoliko ne bude optužen za neko od krivičnih djela i sudski procesuiran te osuđen.

"Nakon penzionisanja, vladika može tražiti da ode u manastir koji odabere, ali za to mora dobiti saglasnost novog vladike. Može, također, da ode i u starački dom ili u hotel, ali bi to morao sam  plaćati od svoje penzije", kazao je za Blic penzionisani profesor Bogoslovskog fakulteta Dimitrije Kalezić, ne želeći  komentarisati spekulacije da će vladika Vasilije svoje monaške dane provesti u manastiru Šišatovac.

Povratak životu običnog monaha za Kačavendu bi značio i odlazak iz "malog Versaja", kako zbog luksuza nazivaju vladičanski dvor koji je tokom ratnih 90-ih godina izgradio u Bijeljini.

"Postoji mogućnost da razriješeni vladika i ostane u vladičanskom dvoru, ali samo ako se tako dogovori sa novopostavljenim episkopom", istakao je Kalezić.

Kada je riječ o mogućim krivičnim djelima, Milan Antonijević iz Jukoma, je istakao da Kačavendina homoseksualnost ne predstavlja razlog za sudsko gonjenje, ali zato narušava crkvene kanone.

"Krivično djelo bi moglo biti obljuba zloupotrebom položaja, a kazna za to iznosi od tri mjeseca do 12 godina zatvora, ako je obljubljen maloljetnik", kaže Antonijević.

Istovremeno bi za podvođenje mogao odgovarati sveštenik koji je Kačavendi dovodio mladiće.