Milorad Dodik
0

"Pobjeda SNSD-a za stabilnost RS"

SRNA
Milorad Dodik (Foto: Arhiv)
Milorad Dodik (Foto: Arhiv)
Milorad Dodik, kandidat SNSD-a koji je osvojio najviše glasova za predsjednika Republike Srpske, izjavio da bi ova stranka u Narodnoj skupštini RS mogla da dobije i 46 poslanika, i da će apsolutna većina SNSD-a omogućiti trajnu političku stabilnost institucija RS.

"Još je rano govoriti o rezultatima u vezi sa Narodnom skupštinom RS, ali mi smo očekivali i iskreno vjerujemo da smo zaslužili da dobijemo apsolutnu podršku glasača. Kako stvari sada stoje, to se i ostvaruje u mnogim opštinama. Mislim da ćemo i u Narodnoj skupštini RS, bez obzira na procente, imati 42 i više poslanika, što će omogućiti trajnu političku stabilnost institucija RS", rekao je Dodik za sutrašnje izdanje "Glasa Srpske".

Komentarišući dosadašnje rezultate u Doboju i Bijeljini, gdje je SNSD osvojio većinu glasova, Dodik je rekao da je njegova stranka u tim opštinama rekonstruisala partijske odbore i da je pobijedila jer se pokazalo da SDS-ova vlast na lokalnom nivou nije u funkciji interesa naroda, već da se "drži na okupu samo zbog lične koristi". 

Dodik smatra da je srpski narod pokazao političku zrelost birajući kandidata SNSD-a Nebojšu Radmanovića za člana Predsjedništva iz RS, navodeći da je izbor Radmanovića bio od najvećeg interesa za RS i srpski narod. 

"Sada možemo da budemo spokojni. Radmanović zaslužuje da bude član Predsjedništva BiH, on je definitivno patriota koji razumije situaciju, nije ni protiv koga, ali tako čvrsto u Predsjedništvu brani pozicije RS", istakao je Dodik.

Lider SNSD-a je rekao da ga je iznenadilo koliko je Bošnjaka glasalo za kandidata koalicije "Zajedno za Srpsku" Mladena Ivanića, navodeći da je Srbima  prijetila opasnost od pokušaja Bošnjaka da primijene koncept preglasavanja kao kod Hrvata i tako ostvare svoj cilj da biraju sva tri člana Predsjedništva BiH.

On je ocijenio da bi u tom slučaju međunarodna zajednica pokušala da Predsjedništvo BiH "napravi jedinim mjestom odlučivanja, da minimizira RS i dovede do značajne destrukcije njenih institucija".
Navodeći da ne očekuje da Turska ikada iskreno podrži ravnopravnost naroda u BiH, nego da će nastaviti da istinski podržava samo jedan narod, bošnjački, Dodik je ocijenio da dolazi vrijeme u kome će stranci, sada kad je otišao Haris Silajdžić, svu krivicu prebaciti na RS. 

"Ja im samo mogu poručiti da mi ostajemo čvrsto pri našoj politici koja će biti još čvršća i uvjerljivija", istakao je Dodik dodajući da će u narednom periodu raditi na onome o čemu je govorio u predizbornoj kampanji.