{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


OSCE: Pretres Klix.ba predstavlja jasan napad na prava novinara na zaštitu izvora

29.12.2014. u 18:45
17
22
OSCE: Pretres Klix.ba predstavlja jasan napad na prava novinara na zaštitu izvora
17
OSCE: Pretres Klix.ba predstavlja jasan napad na prava novinara na zaštitu izvora
Dunja MIjatović
Predstavnica OSCE-a za slobodu medija, Dunja Mijatović, urgirala je danas na vlasti u Bosni i Hercegovini da učine sve što je u njihovoj moći kako bi zaustavili progon novinara, te da poštuju njihova prava na zaštitu izvora, nakon pretresa koji je policija izvela u prostorijama portala Klix.ba u Sarajevu i zadržavanja glavnog odgovornog osoblja radi razgovora.
"Ovo je ozbiljno i nesrazmjerno uplitanje u novinarska prava na izvještavanje o pitanjima od javnog interesa“, kazala je Mijatović.

"Uvažavajući u potpunosti vladavinu prava, ovaj slučaj smatram neprihvatljivim tretmanom medija u jednom demokratskom društvu“, dodala je Mijatović.

Nakon sudskog naloga koji je izdao Kantonalni sud u Sarajevu, policija je 29. decembra izvršila pretres prostorija portala Klix.ba. Kako se izvještava, zaplijenila je računare, dokumente, zabilješke i druge predmete iz prostorija.

Gotovo od svih radnika portala Klix.ba zatraženo je da napuste prostorije, dok su urednik Jasmin Hadžiahmetović, direktori portala Dario Šimić i Mario Šimić, te novinarka Edita Gorinjac zadržani radi razgovora. Kasnije su pušteni i policija je također napustila prostorije.

"Zaštita izvora je od ključnog značaja za istraživačko novinarstvo. Zadržavanje radi razgovora, ispitivanje i pritisak na zaposlene u medijima da otkriju svoje izvore jednostavno je neprihvatljivo“, kazala je Mijatović.

Predstavnica OSCE-a za slobodu medija je i ranije izrazila zabrinutost zbog pozivanja na sud novinara portala Klix.ba od strane Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske u Bosni i Hercegovini, a nakon objavljivanja audio snimka od strane portala Klix.ba.

Mijatović je napomenula i da je Općinski sud u Travniku izdao nalog 24. decembra kojim se Federalnoj televiziji (FTV) zabranjuje da izvještava o tri policijska službenika, radnika Ministarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona. Policijski službenici su ranije podnijeli prijavu protiv FTV-a zbog klevete, jer je izvještavala o navodnoj ilegalnoj trgovini drogom.

"Ovo je samo još jedan slučaj koji daje razlog za zabrinutost o tome na koji način se mediji i novinari tretiraju u Bosni i Hercegovini. Trend narušavanja slobode medija mora biti zaustavljen i pozivam vlasti da se odmah pozabave ovim pitanjima“, kazala je Mijatović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: