{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


OSCE: Pretres Klix.ba predstavlja jasan napad na prava novinara na zaštitu izvora

29.12.2014. u 18:45
17
22
OSCE: Pretres Klix.ba predstavlja jasan napad na prava novinara na zaštitu izvora
17
OSCE: Pretres Klix.ba predstavlja jasan napad na prava novinara na zaštitu izvora
Dunja MIjatović
Predstavnica OSCE-a za slobodu medija, Dunja Mijatović, urgirala je danas na vlasti u Bosni i Hercegovini da učine sve što je u njihovoj moći kako bi zaustavili progon novinara, te da poštuju njihova prava na zaštitu izvora, nakon pretresa koji je policija izvela u prostorijama portala Klix.ba u Sarajevu i zadržavanja glavnog odgovornog osoblja radi razgovora.
"Ovo je ozbiljno i nesrazmjerno uplitanje u novinarska prava na izvještavanje o pitanjima od javnog interesa“, kazala je Mijatović.

"Uvažavajući u potpunosti vladavinu prava, ovaj slučaj smatram neprihvatljivim tretmanom medija u jednom demokratskom društvu“, dodala je Mijatović.

Nakon sudskog naloga koji je izdao Kantonalni sud u Sarajevu, policija je 29. decembra izvršila pretres prostorija portala Klix.ba. Kako se izvještava, zaplijenila je računare, dokumente, zabilješke i druge predmete iz prostorija.

Gotovo od svih radnika portala Klix.ba zatraženo je da napuste prostorije, dok su urednik Jasmin Hadžiahmetović, direktori portala Dario Šimić i Mario Šimić, te novinarka Edita Gorinjac zadržani radi razgovora. Kasnije su pušteni i policija je također napustila prostorije.

"Zaštita izvora je od ključnog značaja za istraživačko novinarstvo. Zadržavanje radi razgovora, ispitivanje i pritisak na zaposlene u medijima da otkriju svoje izvore jednostavno je neprihvatljivo“, kazala je Mijatović.

Predstavnica OSCE-a za slobodu medija je i ranije izrazila zabrinutost zbog pozivanja na sud novinara portala Klix.ba od strane Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske u Bosni i Hercegovini, a nakon objavljivanja audio snimka od strane portala Klix.ba.

Mijatović je napomenula i da je Općinski sud u Travniku izdao nalog 24. decembra kojim se Federalnoj televiziji (FTV) zabranjuje da izvještava o tri policijska službenika, radnika Ministarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona. Policijski službenici su ranije podnijeli prijavu protiv FTV-a zbog klevete, jer je izvještavala o navodnoj ilegalnoj trgovini drogom.

"Ovo je samo još jedan slučaj koji daje razlog za zabrinutost o tome na koji način se mediji i novinari tretiraju u Bosni i Hercegovini. Trend narušavanja slobode medija mora biti zaustavljen i pozivam vlasti da se odmah pozabave ovim pitanjima“, kazala je Mijatović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: