BiH
59

OSCE: Vlast treba braniti prava novinara; OHR: Mediji moraju biti slobodni

Piše: E. G.
Povodom informativnog razgovora u MUP-u RS-a u Banjoj Luci na koji su pozvani uposlenici portala Klix.ba, a vezano za aferu "Snimak" Željke Cvijanović, gdje je na našu redakciju vršen pritisak da otkrijemo svoje izvore, komentar su dali i OHR, kao i Dunja Mijatović, predstavnica OSCE-a za slobodu medija.

"Mora se očuvati pravo novinara da zaštite svoje povjerljive izvore. Zaštita izvora jedna je od ključnih privilegija koje novinari uživaju. Ispitivanje i pritisak na medijske radnike kako bi otkrili svoje izvore nisu prihvatljivi. Oni mogu imati štetan efekat po sposobnost novinara da istražuju i izvještavaju o osjetljivim temama.Pozivam organe vlasti da djeluju strogo u skladu sa obavezama koje se tiču slobode medija. Vlasti treba da brane pravo novinara da zaštite svoje izvore kao jedan od ključnih principa istraživačkog novinarstva. Nastavit ću pomno pratiti ovaj slučaj", kazala je Mijatović.

U OHR-u navode da se se snažno zalažu za slobodu i nezavisnost medija, kao i obavezu medija da budu objektivni i profesionalni u svom izvještavanju.

"Mediji imaju ključnu ulogu u izgradnji demokratije i razumijevanja u Bosni i Hercegovini. Stoga je neophodno omogućiti medijima da slobodno djeluju u cijeloj BiH i po tome se mjeri demokratska zrelost nekog društva“, navode u OHR-u.

Povodom nedopustivih pritisaka MUP-a RS na našu redakciju u ovom slučaju, danas su reagirali brojni pojedinci i organizacije, a što je nama najvažnije, slučaj su osudili brojni kolege novinari iz drugih redakcija i novinarskih udruženja iz cijele BiH.

Klix.ba ovaj slučaj smatra pritiskom ne samo na našu redakciju, nego pritiskom na medije u BiH općenito. Takvo što je nedopustivo u demokratskom društvu kakvo BiH u potpunosti teži postati.