|

Društvo novinara BiH: Pritisak MUP-a RS na Klix.ba pokazuje svu bahatost vlasti

Društvo novinara BiH: Pritisak MUP-a RS na Klix.ba pokazuje svu bahatost vlasti
16
Klix.ba
5.12.2014. u 15:56
45
komentara
16

dijeljenja
Društvo novinara BiH: Pritisak MUP-a RS na Klix.ba pokazuje svu bahatost vlasti Tužilaštvo RS
Društvo novinara BiH reagiralo je na pritisak MUP-a RS i tužilaštva tog bh. entiteta na portal Klix.ba zbog objavljivanja snimka razgovora premijerke RS-a Željke Cvijanović, u kojem ona govori o kupovini zastupnika u Skupštini RS-a.
Privođenje novinara portala Klix.ba, kao i pritisci da otkriju izvore informacija, nije izolirana pojava u Bosni i Hercegovini. Ovaj slučaj pokazuje svu bahatost vlasti kojoj je devijantno ponašanje jednog od njenih aktera "normalno", a smeta joj jedna od rijetkih novinarskih privilegija - zaštita izvora informacija, navodi su u saopštenju Društva novinara BiH.

Društvo novinara Bosne i Hercegovine osudilo je ovakav postupak MUP-a RS i pozvalo sve nivoe vlasti u BiH da novinarima osiguraju minimalne uvjete za normalno obavljanje posla.

Također, pozivamo sve kolege u našoj državi da dignu glas protiv ovakvog ponašanja političara, kako bi zaštitili i ono malo kritike negativnih pojava u društvu u kojem živimo, stoji u saopćenju.

Do sada su slučaj pritiska MUP-a RS i Specijalnog tužilaštva na portal Klix.ba osudile mnogobrojne nevladine organizacije, međunarodne institucije i novinarska udruženja.
Prijavi grešku


Komentari (45)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...