BiH
12

BH novinari uputili oštar protest MUP-u RS zbog pritiska na portal Klix.ba

Klix.ba
Upravni dobor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima upućuju najoštriji protest Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske zbog policijskog isljeđivanja i pritiska na glavnog urednika i vlasnika portala Klix.ba iz Sarajeva, koji su se desili u prostorijama MUP RS u Banjoj Luci 3. decembra ove godine.

U reagiranju BH novinara ističe se da su se predstavnici portala Klix.ba odazvali na telefonski poziv Siniše Kostreševića iz MUP-a RS kako bi u Banjoj Luci dali izjave u vezi sa objavljivanjem razgovora premijerke RS Željke Cvijanović o navodnoj "kupovini“ poslanika izabranih u Narodnu skupštinu ovog entiteta. Razgovor je objavljen na portalu Klix.ba 15. novembra, a 1. decembra su kolege s portala Klix.ba pozvani na informativni razgovor u vezi sa "počinjenjem krivičnog djela objavljivanja tajno snimanog razgovora“, kako su iz MUP-a RS objasnili poziv u redakciju ovog medija.

"BH novinari i Linija za pomoć novinarima ocjenjuju nedopustivim demostriranje sile i policijske nadmoći od strane MUP RS nad čelnim ljudima portala Klix.ba. Bez ikakvog pisanog naloga i putem telefona Siniša Kostrešević je naredio predstavnicima portala da iz Sarajeva dođu na saslušanje u Banju Luku, ad hoc ocjenivši kako su urednik i vlasnik portala Klix.ba 'počinili krivično djelo' zbog čega im prijeti 'zatvorska kazna u trajanju od godinu dana'", navode u Udruženju BH novinari.

Podsjeća se da su tokom saslušanja u Banjoj Luci policajci zahtjevali da im otkriju izvore i način na koji je naš portal došao u posjed spornog snimka.

"Time je MUP Republike Srpske izvršio brutalan napad na slobodu izražavanja i pravo novinara na zaštitu izvora informacija. Podsjećamo čelne ljude MUP-a RS kako je zaštita izvora informacija, posebno u slučajevima objavljivanja informacija do značaja za javnost, jedno od temeljenih novinarskih prava, garantirano mnogim međunarodnim dokumentima, ali i domaćim krivičnim zakonodavstvom i etičkim kodeksom novinarstva. BH novinari i Linija za pomoć novinarima zahtjevaju od MUP –a RS da odmah obustavi sve istražne radnje uperene protiv portala Klix.ba, te da prestanu sa uplitanjem u rad ovog medija i neotuđivo pravo novinara na zaštitu izvora informacija. Budući da novinarski rad, prema evropskim principima očuvanja slobode medija, uživa jednaku zaštitu u toku procesu prikupljanja informacija kao i momentu njihovog objavljivanja, UO BH novinara će zatražiti posebnu zaštitu novinara i urednika portala Klix.ba, ukoliko ne prestanu policijski pritisci na ovaj medij", ističe se u reagiranju BH novinara.