BiH
102

BH novinari: Najbrutalniji atak na slobodu izražavanja i prava novinara

Klix.ba
Borka Rudić pred redakcijom Klix.ba (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Borka Rudić pred redakcijom Klix.ba (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
"Upad policije u redakciju Klixa i potpuna blokada ovog medija najbrutalniji je atak na slobodu izražavanja i prava novinara, koji je ikada zabilježen u dugoj povijesti bh. novinarstva", poručeno je danas iz Upravnog odbora Udruženja BH novinari i Linije za pomoć novinarima.

Kolege koje su od početka pretresa pružile podršku našem mediju uputile su i javni zahtjev policiji Kantona Sarajevo i MUP-u Republike Srpske da hitno obustave pretres prostorija portala Klix.ba, te da "oslobode" naše kolege zadržane u redakcijskim prostorijama, kao i da omoguće povratak u redakciju svim ostalim novinarima i uposlenicima.

U saopćenju za javnost istaknuli su: "Ovo je čin koji pod noge stavlja sve bh. zakone i novinarske kodekse za zaštitu slobode izražavanja i pravo novinara na zaštitu izvora informacija, uključujući krivične zakone BiH i njenih entiteta, Zakon o zaštiti od klevete, kodekse novinarske etike, kao i sve međunarodne konvencije o zaštiti slobode govora i mišljenja. Činjenica da je policija izvršila upad u redakciju Klixa po nalogu nadležnog sarajevskog suda i da je za sebe osigurala pravno pokriće ovog brutalnog čina, ne znači kako je policija imala pravo prekršiti slobodu izražavanja, tjerati novinare van iz njihovih redakcija i prisiljavati ih da otkriju svoje izvore – u ovom konkretnom slučaju: ime osobe koja je readakciji Klixa dostavila audiosnimak o navodnoj kupovi zastupnika u Narodnoj skuštini Republike Srpske", navodi se u saopćenju.

Iz Udruženja BH novinari i Linije za pomoć novinarima su podsjetili da su se Dario Šimić i Jasmin Hadžiahmetović, vlasnik i urednik Klixa, ranije odazvali na poziv MUP-a RS i u Banjoj Luci dali policiji sve informacije u vezi sa objavljivanjem spornog snimka, te istakli: "UO BH novinara i Linija za pomoć novinarima smatraju kako je jutrošnji upad policije u redakciju ovog medija produženo nasilje koje ima za cilj uplašiti prije svih novinare ovog portala, ali i svih drugih medija u BiH. Zbog toga UO BH novinara i Linija za pomoć novinarima daju punu podršku novinarima i urednicima portala Klix, ohrabruju ih u nastojanjima da zaštite svoje izvore informacija i očuvaju dignitet novinarske profesije. Istvoremeno, pozivamo sve medije iz BiH da pruže podršku kolegama, te obavijeste javnost o represivnim mjerama koje policija provodi nad novinarima i urednicima portala Klix.ba", naveli su u saopćenju za javnost.