BiH
45

BH novinari uputili prijavu VTSV-u protiv Tužilaštva KS i Suda u Sarajevu

FENA
Udruženje BH novinari danas je uputilo prijavu Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH, Ured disciplinskog tužitelja, prijavu protiv Kantonalnog tužiteljstva Sarajevo, tužiteljice Suade Pašić i glavne tužiteljice Dalide Burzić, te Općinskog suda u Sarajevu, postupajućeg sudije Igora Todorovića i predsjednice Janje Jovanović zbog utvrđivanja zakonitosti naloga za pretres redakcije portala Klix.ba iz Sarajeva.

Generalna sekretarka Udruženja BH novinari Borka Rudić obrazlažući svoj zahtjev navodi da su u „toj akciji“ zajedničke snage MUP-a Kantona Sarajevo i MUP-a Republike Srpske više sati ispitivale novinare, izuzele dijelove kompjutera i druge tehničke opreme za rad, nanijevši mediju značajnu materijalnu štetu, te vršeći policijski pritisak na direktora Darija Šimića i urednika Jasmina Hadžiahmetovića da otkriju izvor informacija, pri tom zabranivši drugim novinarima i urednicima ovog medija obavljanje svakodnevnih novinarskih zadataka: pripreme i objavljivanja vijesti tokom višesatnog pretresa.

U ponedjeljak 29. decembra 2014. slijedeći zahtjev MUP-a RS, uz odobrenje Kantonalnog tužiteljstva, Općinski sud u Sarajevu izdao je nalog za pretres kojim je omogućen upad policije u redakciju portala Klix.ba, a u cilju otkrivanja izvora audio snimka u kojem Željka Cvijanović, predsjednica Vlade Republike Srpske, govori o korupciji u parlamentu RS, odnosno o načinu kupovanja glasova pojedinih poslanika za parlamentarnu većinu koju je tako ostvarila njena stranka SNSD.

  • Ovaj pretres je skandalozan po načinu na koji je izveden, njegovi su motivi krajnje sporni, a poruka koja je poslana građanima i javnosti BiH mogla bi imati dalekosežne posljedice po zaštitu slobode izražavanja i cjelokupno društvo u kojem živimo - kazala je generalna sekretarka Udruženja BH novinari Borka Rudić.

U tom smislu, kaže Rudić, zahtijevamo da ispitate zakonitost procedure odobrenja i podizanja naloga za pretres, opravdanost pretresa u odnosu na eventualnu težinu krivičnog djela koje je, eventualno počinjeno i na koje se sumnjalo, prekoračenje ovlasti u toku pretresa iz tačke 5. Naredbe Općinskog suda Sarajevu u kojoj se navodi kako će pretres izvršiti "službena lica MUP -a KS uz stručnu pomoć stručnjaka iz oblasti računarske forenzike i uz saradnju i prisustvo načelnika Službe za suzbijanje organizovanog kriminala i korupcije Uprave Kriminalističke policije RS Siniše Kostreševića ili lica koje on odredi...", zakonitost izdavanja naredbe i provođenja pretresa na okolnost člana 146. Zakona o krivičnom postupku Republike Srpske i člana 96. Zakona o krivičnom postuku Federacije BiH, u kojem se navode osobe koje ne mogu biti saslušane u svojstvu svjedoka, budući da bi "svojim iskazom povrijedile dužnost čuvanja profesionalne tajne", među kojima su izrekom navedeni i novinari "u svrhu zaštite izvora informacija.

Dalje se u saopćenju navodi da zahtijevaju da se ispita kršenje člana 10. Evropske povelje o ljudskim pravima u kojoj se garantira sloboda izražavanja, kršenje odluke Evropskog suda za ljudska prava u kojoj je tajnost informacija važan dio novinarskog rada, a opravdava se postojanje redakcijskih tajni, štetu koja je ovim upadom nastala, kako onu materijalnu nanesenu redakciji portala Klix.ba, tako i moralnu i profesionalnu koja je nanesena cijeloj novinarskoj zajednici i cijelom pravosuđu BiH.

  • Molimo Vas da ovu prijavu uzmete u razmatranje po hitnom postupku, upravo onako kako su to uradili Kantonalno tužiteljstvo i Općinski sud Sarajevo, primjenjujući hitne mjere u predmetu koji ni po čemu, osim po slijeđenju političke (samo)volje - nije zaslužio takav tretman - kaže Rudić.

Za hitno rješavanje prijave UO Udruženja/udruge BH novinari ovom slučaju postoji najširi mogući krug zainteresiranih - od novinara i urednika portala Klix.ba, najvećih žrtava ishitrenih pravosudnih odluka i naredbe, preko građana i javnosti, do civilnih i državnih institucija BiH i predstavnika međunarodne zajednice u ovoj državi, navodi se u saopćenju.