|

Predstavnica OSCE-a za slobodu medija sastala se sa rukovodstvom portala Klix.ba

Predstavnica OSCE-a za slobodu medija sastala se sa rukovodstvom portala Klix.ba
79
Klix.ba
20.1.2015. u 17:57
18
komentara
79

dijeljenja
Predstavnica OSCE-a za slobodu medija, Dunja Mijatović, razgovarala je danas u Beču sa rukovodstvom portala Klix.ba o nedavnom upadu policije u njihov ured i o pokušaju zvaničnika agencija za provedbu zakona da identificiraju novinarske izvore informacija, sapšteno je iz OSCE-a.
Mario Šimić, Dario Šimić i Dunja Mijatović Mario Šimić, Dario Šimić i Dunja Mijatović


Dana 3. decembra 2014. godine, Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Srpske (RS) u Bosni i Hercegovini pozvalo je na informativni razgovor novinare online novinskog portala Klix.ba da bi ih ispitali s ciljem identificiranja novinarskih izvora informacija. Istraga je pokrenuta nakon što je Klix.ba objavio audio zapis u kome premijerka RS-a navodno govori o podmićivanju članova političkih partija da bi se došlo do parlamentarne većine.

Dana 29. decembra, zvaničnici agencija za provedbu zakona upali su u ured portala Klix.ba i zaplijenili kompjutere, mobilne telefone, dokumente, bilješke i druge predmete iz ureda.

Mario Šimić, Dario Šimić i Dunja Mijatović Mario Šimić, Dario Šimić i Dunja Mijatović


Na sastanku sa direktorima portala Klix.ba, Dariom i Mariom Šimićem, Mijatović je nazvala takvo djelovanje "ozbiljnim i nesrazmjernim uplitanjem u pravo novinara da izvještavaju o pitanjima od javnog interesa".

“Zaštita izvora je jedna od ključnih privilegija novinara i ona mora biti zaštićena. Ispitivanje i pritisci na djelatnike medija da otkriju svoje izvore je jednostavno neprihvatljivo. Pozitivno je da se medijska zajednica u cijeloj zemlji okupila u osudi ovog napada na medijske slobode. Ključno je da se okolnosti ovog upada policije u potpunosti istraže i utvrde mjere kojima će se osigurati da se to nikada više ne ponovi”, rekla je Mijatović.
Prijavi grešku


Komentari (18)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...